Broers De Boer ontsnappen bij rentree

ZAGREB, 17 SEPT. Twee maanden hadden ze geen wedstrijd meer gespeeld. Geen oefenpotjes, geen zes weken voorbereiding op het seizoen met een fysiologisch verantwoorde opbouw. Tegen alle logica in maakten de broers De Boer na vijf dagen trainen in een Champions-Leaguewedstrijd hun rentree in het eerste van Ajax. Frank speelde zelfs de volle negentig minuten, Ronald het laatste half uur. Ze konden de club die ze zo graag aan het einde van het seizoen willen verlaten voor FC Barcelona niet aan een overwinning helpen. Ajax beleefde een stroeve start (0-0) tegen Croatia Zagreb dat aanmerkelijk meer kansen kreeg.

Louis van Gaal huldigde als trainer van Ajax het principe dat een speler na een lange afwezigheid zich via het tweede team weer moest waarmaken voor het eerste elftal. Pas na een paar bevredigende invalbeurten mocht de 'repatriant' na enkele weken weer hopen op een basisplaats. Het gold de afgelopen dagen allemaal niet voor de gebroeders De Boer. Bij hun binnenkomst vorige week vrijdag werden ze onderworpen aan een conditietest. Die was volgend clubarts Bon niet geweldig maar wel bevredigend. Zaterdag, op de eerste training met de selectie, ontdekte aanvoerder Danny Blind dat Frank gezien zijn inzicht en positie in het elftal binnen een paar dagen moest kunnen worden klaargestoomd voor de Champions-Leaguewedstrijd tegen Croatia. Trainer Morten Olsen twijfelde tot een dag voor het duel in Zagreb. “Maar misschien heb ik hem het beslissende zetje gegeven”, zei Blind veelbetekenend.

De eerste balcontacten van Frank de Boer leverden een paar hachelijke situaties op. Reeds na een halve minuut tikte De Boer de bal te zacht terug op doelman Van der Sar. Die kaatste daardoor verkeerd naar de linksback. De Boer moest vervolgens een overtreding begaan op Viduka om erger te voorkomen. “Sar had die bal beter de tribune in kunnen rossen”, keek De Boer op dat bloedstollende begin terug. “Ik had later nog een paar van die momenten die niet thuishoren bij Frank de Boer”, erkende hij vervolgens. “Als je niet genoeg wedstrijdritme hebt, ben je te veel bezig met het controleren van de bal. Dan kijk je te vaak met je hoofd naar beneden. En gaan er kostbare seconden verloren. Het zal nog even duren voordat de automatismen weer terug zijn.”

Conditioneel ondervond Frank de Boer echter nauwelijks problemen. “Een paar keer dacht ik even dat ik kramp zou krijgen. Dat is echter niet gebeurd. Gelukkig hebben we in die twee maanden niet stil gezeten. Anders had dit niet gekund.” Nadat de trainingen de afgelopen dagen naar wens verliepen, wilde Frank de Boer graag spelen tegen Croatia Zagreb. “Als prof wil je zo vaak mogelijk voetballen. Al hadden we nu liever bij FC Barcelona gespeeld.”

Afgezien van de schoonheidsfoutjes bleek Frank de Boer ook tegen de mentale druk bestand. Een slechte prestatie zou immers onmiddellijk voeding geven aan verhalen dat de tweeling niet gemotiveerd zijn voor nóg een seizoen Ajax. Na tien minuten zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen, overschatte Frank de Boer zichzelf door op de achterlijn een tegenstander te willen uitspelen. Het liep weer goed af. In de veertiende minuut veroverde de man uit Monnikendam zijn eerste bal. Later deed hij dat nog eens, maar toen moest hij zichzelf corrigeren na een verkeerde kopbal. In de tweede helft maakte Frank de Boer aanzienlijk minder fouten. Alleen in de 84ste minuut liet hij de bal glippen bij een voorzet van Mujcin en een kopbal van de gevaarlijke spits Maric. De Boer vocht vooral duels uit met de robuuste tweede spits Viduka die na een paar missers werd gewisseld. Hij kreeg verder veel steun en assistentie van Danny Blind die twee keer een foute pass gaf, maar verder als in zijn beste jaren voetbalde. Over de prestatie van het elftal was de veteraan overigens ontevreden. “We hebben slecht gespeeld.”

Het scorebord stond op 61,53 minuten toen ook Ronald de Boer zijn opwachting maakte. Zijn laatste balcontact in een wedstrijd was de fatale strafschop tegen Brazilië op het WK geweest. Hield Frank de Boer zoals verwacht Mario Melchiot buiten de ploeg, tweelingbroer Ronald zorgde ervoor dat Dani het veld moest ruimen. De Portugees had een uur lang geploeterd, maar tactisch gezien liet zijn bedrijvigheid te wensen over. Frank de Boer: “In de tweede helft leed Dani steeds meer balverlies. Dat werd gevaarlijk. Daarom was het nodig dat Ronald erin kwam.”

Ook Ronald de Boer kreeg te maken met een narrow escape. Maar kwam net als zijn broer met de schrik vrij. Een mislukte sliding van Ronald stelde Prosinecki in staat een voorzet te geven op Viduka. Zijn inzet van dichtbij werd gered door Van der Sar. Viduka kon daarna vertrekken. Ronald klaagde achteraf over pijn in zijn dijbeen door een uitgestoken knie. Verder had hij het half uurtje fysiek goed doorstaan. “Dertig minuten was net lang genoeg voor mij. Op het middenveld moet je toch meer loopwerk doen dan in de verdediging. Ook ik mis nog ritme. Te vaak moest ik nadenken bij een pass. Dat is normaal nooit zo.”

Het was niet het gebrek aan wedstrijdritme van de voetbalbroers waardoor Ajax geen vuist kon maken tegen Croatia Zagreb. De voorste linie opereerde onmachtig en leed veel balverlies waardoor de rest van het elftal onder druk kwam te staan. Babangida ging zelden zijn tegenstander voorbij. Met uitzondering van een actie kort voor rust. De rechtsbuiten kreeg wat gelukkig de bal mee, passeerde een man of vier maar stuitte op doelman Ladic omdat hij te veel op de bal lette.

Benni dwong negentig minuten veel te weinig af, was rijp voor een wissel maar Olsen liet de Zuid-Afrikaan als enige aanvaller staan. Alleen in de tweede helft loste hij een fraai schot op doel. Hoekstra had de hele wedstrijd zijn handen vol aan opkomende Kroaten. Ook hij kwam zelden aan een doelgerichte actie toe. Ajax creëerde te weinig kansen, terwijl het meestal in internationale uitwedstrijden het doel wel weet te vinden. Olsen: “We kwamen voor een overwinning, maar achteraf ben ik tevreden met een punt. We wisten natuurlijk dat het moeilijk zou worden want Zagreb heeft hier al zeven jaar geen internationale wedstrijd verloren.”

Ronald de Boer maakt zich na twee gelijke spelen in groep A nog geen zorgen. “Net als vorig jaar tegen Maribor heb ik het idee dat we Croatia thuis kunnen oprollen.” Na een gelijkspel in Slovenië denderde Ajax een jaar geleden met 9-1 over Maribor heen. Maar Croatia Zagreb zal dat niet overkomen en blijft gezien het countervoetbal een niet te onderschatten ploeg.

    • Erik Oudshoorn