Beleggers teleurgesteld; Fed tempert hoop op lagere rente

NEW YORK, 17 SEPT. Van een plan voor een gecoördineerde renteverlaging in de grote industrielanden is geen sprake. Dat heeft Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren gezegd.

Beleggers hadden gisteren hun hoop gevestigd op een teken dat de rente omlaag gaat, maar Greenspan noemde het woord rente nauwelijks. Wel erkende de Fed-voorzitter, op een hoorzitting van het Amerikaanse huis van afgevaardigden, dat de economie aan erosie onderhevig is en dat de VS mogelijk deflatie importeert.

In reactie op de uitspraken van Greenspan en die van Robert Rubin, de minister van Financiën, daalden de koersen op Wall Street aanvankelijk. Later trok de beurs van New York weer aan, vooral door het zelfbewuste optreden van president Clinton. Dit sterkte beleggers in de deze week gegroeide overtuiging dat een mogelijk aftreden van de baan is. De belangrijkste graadmeter van de beurs eindigde 65 punten hoger op 8089. Het was de vierde achtereenvolgende dag dat deze Dow Jones-index winst boekte.

President Clinton verscheen gisteren met de Tsjechische president Vaclav Havel voor de pers en beantwoordde voor het eerst sinds het uitkomen van het Starr-rapport vragen over de Lewinsky-affaire. Clinton zei met zoveel woorden dat hij de zaak uitpraat met zijn gezin, maar dat dit zijn optreden als president niet in de weg staat. Dat beviel beleggers.

Hun verwachting dat de rente daalt is al gedeeltelijk in de koersen verwerkt. Vraag blijft wanneer die verlaging komt. Op 4 september hield Greenspan een rede die volgens sommigen wees op een spoedige rentestap, maar nu wil de markt bevestiging. De kans daarop komt op 29 september, de volgende vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comité van de Fed.

Over de kans op een renteverlaging verschillen economen van mening. Door de recente koersdalingen en de lagere dollar ziet de Amerikaanse economie er opeens anders uit dan een maand geleden. De bank J.P. Morgan dacht drie weken geleden nog dat er dit jaar geen verandering meer in de rente zou komen. Nu rekent de bank op een geldverruiming in de komende maanden die de rente effectief verlaagt met driekwart procent. Voor de komende negen maanden wordt zeer geringe economische groei verwacht, wat de Fed er niet van hoeft te weerhouden stimulerende maatregelen te nemen.

Wel blijft in de VS zorg voor toenemende inflatie bestaan. Nog steeds bedraagt de Amerikaanse werkloosheids slechts 4,5 procent en is er druk op de lonen. Het gisteren verschenen 'beige book', dat een overzicht geeft van de economische toestand in elk van de twaalf bankdistricten in de VS, spreekt nog steeds van een gezond groeiende economie.

Dat Greenspan gisteren geen uitspraken wilde doen over de rente, maakt volgens sommigen duidelijk dat de Fed een slag om de arm houdt. De FOMC-vergadering is pas over twaalf dagen en in de tussentijd kan er op de financiële markten nog heel wat gebeuren. Nieuwe economische cijfers kunnen meer duidelijkheid geven over hoe de Amerikaanse economie ervoor staat.

    • Lucas Ligtenberg