B en W Amsterdam verdeeld over affaire rond kabel

Binnen het Amsterdamse college van B en W is een fikse ruzie ontstaan tussen PvdA en D66. Wethouder J. van der Giessen (D66) zou de affaire rond CNN niet goed hebben afgehandeld.

AMSTERDAM, 17 SEPT. Het aantal agendapunten was dinsdagochtend toch niet al te groot. Daarom kon binnen het Amsterdamse college van B en W wel even worden teruggeblikt op de affaire rond het verdwijnen van nieuwszender CNN van de kabel. PvdA-leider en wethouder Jaap van der Aa en D66-wethouder Jikkie van der Giessen kregen daarop een fikse ruzie.

Van der Giessen zou rond het gemeenteraadsdebat op 2 september over de CNN-kwestie te weinig de regie hebben genomen. Ze zou ook, buiten haar mandaat, veel te ver zijn gegaan in de onderhandelingen met kabelmaatschappij A2000 om tot een oplossing te komen. Van der Giessen was boos omdat gemeentesecretaris M. Sint, ook sociaal-democraat, achter haar rug om een onderzoek naar haar handelen had ingesteld en een kritisch memorandum over de 'kabeloorlog' had geschreven.

De onenigheid werd dinsdag uitgepraat. “Ze keek redelijk vrolijk toen ze uit de vergadering kwam”, zegt D66-fractievoorzitter W. Hemmes. Maar gisteren lekte de ruzie uit. De zaak kreeg extra politieke lading nadat CDA-fractievoorzitter G. Goedhart gistermiddag om een spoeddebat vroeg. Maar burgemeester Patijn stelde zich tijdens de raadsvergadering formalistisch op. Alles dat in het college wordt besproken is intern, aldus Patijn.

Op het stadhuis worden verschillende verklaringen gegeven voor de ruzie. Hemmes: “De PvdA heeft gewoon heel lang onderschat dat het gedoe met A2000 zo'n impact zou krijgen. Over het verdwijnen van MTV van de kabel hebben ze zich niet druk gemaakt. Maar toen de spraakmakende elite van de stad zich over het verlies van CNN begon te roeren, werd de kabel ineens belangrijk.” Van der Giessen heeft volgens hem vanaf april, toen ze media in haar portefeuille kreeg, geprobeerd oplossingen te vinden voor de dreigende kabeloorlog. Van een beschadigingsactie door de PvdA wil Hemmes nog niets spreken, omdat hij niet weet wie gelekt heeft. “Maar we balen er natuurlijk stevig van. Nu lijkt het alsof onze wethouder bungelt.” Anderen op het stadhuis zien het wel als een beschadigingsactie. “Nu de hele wereld over de stad heen valt, moest er een zondebok komen. Terwijl de PvdA altijd njet heeft gezegd tegen elke oplossing die Van der Giessen heeft aangedragen”, zegt een betrokkene op stadhuis. Ook VVD-fractievoorzitter F. Houterman vindt dat de PvdA een zondebok heeft gezocht voor haar eigen handelwijze. “Door de starheid van de linkse meerderheid om de tarieven van de kabel niet iets te verhogen zijn de problemen met A2000 ontstaan. D66 heeft geen schuld.”

PvdA-fractievoorzitter B. Irik vindt dat de ruzie meevalt. “Er is een pittige discussie geweest binnen het college. Dat moet kunnen.” Het brede college met PvdA, D66, VVD en GroenLinks heeft het volgens haar het eerste half jaar “heel verdienstelijk” gedaan. “Er zijn wel wat stijlverschillen”. Maar op het stadhuis is ook bekend dat de langer bestaande animositeit tussen Van der Aa en Van der Giessen een belangrijke rol speelt bij het conflict.