ANABOLE STEROÏDEN

Anabole steroïden zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

Zij vergroten de spiermassa en -kracht en worden daarom vooral gebruikt door krachtsporters, zoals gewichtheffers en bodybuilders, en duursporters die veel spierkracht verrichten, zoals roeiers. Andere sporters gebruiken de middelen incidenteel omdat ze denken er sneller door te herstellen van inspanningen. Anabolen zijn niet zonder risico. Vaak worden de middelen onoordeelkundig gebruikt, in doses die het vijf- tot vijftigvoudige bedragen van het therapeutisch maximaal toegestane. De kennis van de middelen is bij sporters vaak gering. Bovendien wordt het gebruik vaak verzwegen tegenover artsen. Dit kan een probleem zijn wanneer bijwerkingen optreden. In dit overzicht staan de mogelijke bijwerkingen van anabole steroïden opgesomd.