Amnesty: VN-rapport is witwassen regime Algerije

NEW YORK, GENEVE, 17 SEPT. Amnesty International heeft gisteren zware kritiek geuit op een gisteren gepubliceerd VN-rapport over Algerije. De commissie die het rapport heeft opgesteld hekelt de mensenrechtenschendingen door de Algerijnse autoriteiten, maar is niettemin van mening dat het land de steun van de internationale gemeenschap verdient in zijn strijd tegen het terrorisme.

Amnesty International spreekt van het “witwassen” van het Algerijnse regime, omdat het rapport klakkeloos het standpunt van de Algerijnse regering over terrorisme herhaalt.

Sinds het Algerijnse leger in 1992 voorkwam dat moslimfundamentalisten na een verkiezingsoverwinning de macht overnamen, woedt in Algerije een burgeroorlog. Daarin zijn naar schatting 75.000 mensen omgekomen.

De regering beschuldigt fundamentalisten van de moorden, maar mensenrechtenorganisaties houden de regering verantwoordelijk voor een deel van de misdaden.

“In een land waar 20.000 mensen gevangen zitten voor terrorisme heeft de VN-commissie slechts één gevangene gesproken die wordt beschuldigd van terrorisme”, zo schrijft Amnesty. De bewuste gevangene zit in de bekende Serkadji-gevangenis, waar volgens Amnesty in 1995 96 gevangenen zijn vermoord.

De commissie refereert in haar rapport niet aan de VN-Comité voor de mensenrechten die mensenrechtenschendingen door het Algerijnse leger en politie heeft veroordeeld.

In een reactie op de kritiek verklaarde M. McHenry, een Amerikaans lid van de commissie, dat de commissie “niet het mandaat, de tijd en de expertise” had om de mensenrechtensituatie te onderzoeken. Hij ontkende dat dit de taak van de commissie was. De zeskoppige commissie verbleef deze zomer op uitnodiging van de Algerijnse regering twee weken in Algerije.

Diplomaten en medewerkers van de VN hebben in het verleden laten weten dat een minder kritisch rapport de beste weg is om een dialoog met het Algerijnse regime te beginnen.

(AFP, Reuters, AP)