AEX-index opnieuw onder 1.000 punten

AMSTERDAM, 17 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend scherp gedaald. De graadmeter van de stemming op het Damrak, de AEX-index, daalde met 40,6 punten (4 procent) naar 986,76 punten. Dat is de laagste stand sinds 16 februari van dit jaar. Vroeg in de middag trok de index iets aan, met een verlies van 35,19 punten (3,43 procent) op 992,15 punten. Met name de technologiefondsen en de financiële waarden werden getroffen.

Reden voor het koersverlies waren een lagere dollar, die vanmorgen onder 1,90 gulden terechtkwam, en slechte vooruitzichten voor de opening van Wall Street. Het in Londen verhandelde termijncontract op de Standard & Poor 500-index wees vanmorgen op een verlies van 100 punten voor het Dow Jones-gemiddelde bij opening vanmiddag. Ook de overige Europese beurzen leden vanochtend verlies. De belangrijkste koersindex van Parijs verloor ruim 3 procent, die van Frankfurt 2,7 procent en in Londen daalde deze graadmeter 1,9 procent.

De stemming in Europa leed ook onder nieuwe koersverliezen in Tokio. Daar sloot het Nikkei-gemiddelde 2,38 procent lager op 1.3859,14 punten. Dat is een nieuw diepterecord sinds 1986. Vooral de Japanse bankaandelen verloren hoogte. In de rest van Azië werden ook koersverliezen geleden, met Hongkong (min 3,61 procent) als grootste daler.