ZAMBROCAL

Deze creoolse mix van rijst met linzen is een veelgegeten gerecht op het Franse eiland La R´eunion. Als het meezit met de portemonnee wordt er nog wat gezouten en lichtgerookt vlees meegekookt, de boucan´e, die veel smaak verleent aan het geheel.

Ter vervanging kan sterk gepekelde en lichtgerookte ham worden gebruikt, zogenoemde tropische ham, die voorverpakt verkrijgbaar is in Surinaamse winkels. Een handig ingredi¨ent om toe te voegen aan de ijzeren voorraad in drukke huishoudens. Het weken van de zoute ham kan worden ondervangen door de plak in koud water langzaam aan de kook te brengen waardoor het zout er grotendeels uitloogt. Het is wellicht handig de benodigde linzen reeds de avond vantevoren te koken wanneer er naar alle waarschijnlijkheid ook in de keuken wordt vertoefd. Kook in dat geval de linzen bijtgaar en bewaar ze in hun kookvocht tot nader order. Enfin, dit is een gerecht dat in etappes kan worden gekookt.

Bereiding: Zet de plak tropische ham 's morgens in de week, neem het vlees 's avonds uit het weekwater, dep het droog en snijd het in dobbelsteentjes. Kook de linzen in ruim water in 20-30 minuten gaar en giet ze af. Week intussen de saffraan in een half kopje water. Verwijder zonodig de groene kern uit de knoflookhelften en wrijf ze samen met kruidnagelen, peperkorrels en zout in een ruwstenen vijzel tot een pasta. Verhit de olie in een lage, brede pan (of een hapjespan) en fruit daarin de stukjes ontzoute ham al roerend even aan samen met de knoflook-specerijen pasta. Roer de rijst en de linzen erdoor, voeg 4 1/2 dl water, de tijm en de saffraan met het weekwater toe en breng het geheel onder af en toe roeren aan de kook. Kook het in gesloten pan op laag vuur in 15-20 minuten gaar en al het vocht is geabsorbeerd. Proef op zout en verdeel de zambrocal over voorverwarmde borden. Schep de rougail de saucisses (zie recept 9 september) ernaast.

voor 2-3 personen:

circa 175 gram tropische ham (Surinaamse winkels), geweekt

125 gram groene linzen, gewassen

10 gram knoflook, gepeld en overlangs gehalveerd

5 kruidnagelen

10 zwarte peperkorrels

3 theelepels zout

2 eetlepels plantaardige olie

1 1/2 theelepel gedroogde tijm

12 draadjes saffraan

200 gram witte rijst (langgraan), gewassen en uitgelekt

    • Florine Boucher