Willem II verrast Dinamo Tbilisi met offensieve tactiek

TILBURG, 16 SEPT. Willem II gaf gisteravond een voetbalshow ten beste, en regisseur Co Adriaanse zag dat het goed was. Trainer Adriaanse, prediker van offensief voetbal, stelde vier aanvallers op in de wedstrijd tegen de Georgische kampioen Dinamo Tbilisi en sierde zijn UEFA-Cupdebuut als trainer op met een 3-0 zege. Na afloop van het enerverende duel stelde Adriaanse dat zijn spelers aan de belangrijkste opdracht hadden voldaan: het publiek had kunnen genieten.

Adriaanse tartte met zijn aanvallende tactiek een oude Europese voetbalwijsheid die leert dat juist defensief spel loont. Hoe vaak namelijk komen ploegen die zich in een Europa-Cupwedstrijd massaal ingraven voor het eigen doel niet als winnaar uit de strijd? “Ik heb daar geen boodschap aan”, sprak Adriaanse na afloop. “Ik wil winnen met aanvallend spel.”

De analyses van technisch directeur Van Geel en hoofd scouting Wielaert leerden Adriaanse dat Dinamo moeite heeft met een offensieve opponent. “Oost-Europese voetbalploegen zijn niet gewend om vroeg gestoord te worden. Als je ze onder druk zet, komen ze onherroepelijk in de problemen.”

En dus joeg Willem II het povere Dinamo Tbilisi negentig minuten lang op. Twee tactische zetten van Adriaanse sorteerden veel effect. De kopsterke verdediger Schenning stond samen met Bombarda in de punt van de aanval en won al zijn luchtduels. Verder schakelde Galásek, ditmaal in een defensievere rol dan in competitiewedstrijden, sterspeler Tskitisvili van Dinamo volledig uit.

De overrompelingstactiek van Willem II, dat met vier aanvallers speelde, leidde in de eerste helft tot veel spektakel maar weinig echte kansen. Linksbuiten Abdellaoui, de beste speler van het veld, zorgde er in het tweede bedrijf voor dat de score werd geopend. Voor de zoveelste maal glipte de Marokkaan langs zijn zwakke bewaker Makharadze, die later met twee gele kaarten uit het veld werd gestuurd, en gaf rechtsbuiten Ramzi een niet te missen kans: 1-0.

Enkele minuten eerder had Ashvetia nog de enige kans van de Georgiërs gemist. Ramzi, die eerder in het duel met enkele mislukte acties Adriaanse tot razernij had gebracht, werd meteen na zijn doelpunt naar de kant gehaald. Vanaf de bank zag hij hoe de Georgische doelman en international Gvamaradze zich op een schot van Arts verkeek: 2-0. Het Tilburgse publiek, voor het eerst sinds 35 jaar weer verwend met Europa-Cupvoetbal, zag vlak voor tijd Schenning nog de derde treffer aantekenen. Na een mistrap wist de gelegenheidsspits de bal toch nog in het doel te krijgen.

Het slotakkoord was, hoe kan het ook anders, voor Willem II-trainer Adriaanse. Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd richtte hij het woord nog even tot zijn collega Khurtsilava: “Prettige thuisreis en hopelijk maakt Dinamo er over twee weken net zo'n mooie wedstrijd van als vanavond.”

    • Marcel Abrahams