WEER MENSEN

Huizen werden zwembaden, straten veranderden in modderpoelen en bij de gelukkigen hingen enkel dampende kleren aan het droogrek. “Enerverende dagen”, vindt Peter Timofeeff, meteoroloog en weerman bij RTL5 Nieuws en Weer. “De atmosfeer is op hol geslagen, de hele zomer lang al.” Maar de verklaringen dat de extreme wolkbreuk het gevolg zou zijn van El Niño of de overstromingen in China, doet hij af als onzin.

“Om een verklaring te vinden moet er lange tijd wetenschappelijk onderzoek worden gedaan door Meteo Consult of het KNMI. Ik vind dit gewoon horen bij het Nederlands weer. Soms komt het water hier gewoonweg met bakken uit de hemel vallen. Laatst hoorde ik dat de hoeveelheid regen die hier in één dag is gevallen, te vergelijken is met eentiende IJsselmeer of met het jaarlijkse mondiale oliegebruik.”

Even beproefde Timofeeff zijn geluk bij het commerciële Weer Kanaal. Al na een half jaar verdween de zender van de buis, omdat het moederbedrijf The Weather Channel besloot al zijn uitzendingen te stoppen. “Toch denk ik nog steeds dat zo'n kanaal kans van slagen heeft. Er zijn legio onderwerpen, van modderstromen in de Alpen tot weerdocumentaires.”

Alle modellen en computers lieten hem de afgelopen dagen even in de steek. “Deze plotselinge extreme weersomstandigheden drukken je weer eens met je neus op de realiteit: het weer is onvoorspelbaar. En daar ben ik blij om. De atmosfeer en de natuur zijn voor mij één grote chaos.”