Talibaan dreigen met aanval steden bij invasie Iran

TEHERAN/KABUL, 16 SEPT. De Afghaanse Talibaan hebben gisteren gedreigd Iraanse steden te zullen aanvallen wanneer Iran buurland Afghanistan binnenvalt. Gisterochtend waarschuwde de Iraanse opperleider ayatollah Khamenei voor een regionaal conflict en bracht hij het leger in verhoogde staat van paraatheid; 250.000 Iraanse militairen zijn inmiddels gemobiliseerd aan de grens tussen beide landen.

“Als het Afghaanse grondgebied wordt aangevallen, zullen wij Iraanse steden aanvallen, en de volledige verantwoordelijkheid ligt dan bij Teheran”, aldus een woorvoerder van de fundamentalistische moslimbeweging. “Wij willen geen oorlog met Iran, maar bij een aanval zullen we alle noodzakelijke maatregelen nemen”, voegden de Talibaan hieraan toe.

Ondanks het oorlogsdreigement riep mullah Mohammed Omar, leider van de Talibaan, vanmorgen op tot een vreedzame oplossing voor het conflict. Er moet volgens hem via internationaal recht bemiddeld worden, en als Iran daartoe niet bereid is, moeten de VN Teheran veroordelen.

Sinds negen Iraanse diplomaten en een Iraanse journalist door de Talibaan zijn vermoord, is de spanning tussen het shi'itische Iran en de sunnitische moslimbeweging in Afghanistan hoog opgelopen. De Veiligheidsraad van de VN nam gisteren een resolutie aan waarin de moorden krachtig zijn veroordeeld wegens “grove schending van internationaal recht”; tevens werd besloten tot een diepgaand onderzoek. Twee vermiste diplomaten zijn opgedoken en vandaag naar huis teruggekeerd, zo meldt het Iraanse persbureau IRNA.

Beide partijen beschuldigen elkaar over en weer. Zo zouden de Talibaan bij de verovering van het oppositiebolwerk Mazar-i Sharif onlangs duizenden burgers (shi'iten) hebben gedood. Aan de andere kant zou Teheran zich mengen in binnenlandse aangelegenheden in Afghanistan door wapens te leveren aan de shi'itische groepering Hezb-i-Wahdat.

De Islamitische Propaganda-raad in Iran, een regeringsinstelling, heeft vanmorgen de bevolking opgeroepen haar onvrede te uiten over de vermoorde diplomaten en de straat op te gaan. Eerder riep opperste leider ayatollah Khamenei de shi'itische minderheid in Afghanistan al op te blijven vechten tegen de Talibaan.

De Talibaan hebben circa negentig procent van Afghanistan in handen. Gisteren veroverden ze de strategisch gelegen Shiber-pas, circa 90 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kabul. (Reuters, AP, AFP)