Sphinx herstelt prognose

ROTTERDAM, 16 SEPT. Sanitairfabrikant Koninklijke Sphinx Gustavsberg heeft zijn winstprognose herzien. Het bedrijf heeft zwaar te lijden onder de crisis in Rusland. Als gevolg daarvan is in de afgelopen maanden de export van badkamerproducten naar Rusland verminderd en vanaf midden augustus zelfs geheel weggevallen. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Sphinx verwacht daarom dat de resultaten over de eerste helft van het in april begonnen boekjaar '98/'99 gelijk zullen zijn aan die van dezelfde periode in '97/'98. De onderneming boekte toen een kleine winst.

Sphinx Gustavsberg was in het boekjaar '97/'98 weer licht winstgevend en de raad van bestuur voorspelde bij de presentatie van de cijfers een verdere winstgroei. Vóór het boekjaar '97/'98 kampte Sphinx met forse verliezen, maar in dat jaar werd een nettowinst gehaald van 5,8 miljoen gulden op een omzet van 648 miljoen gulden. Dat winstherstel zal echter worden vertraagd door de ontwikkelingen in Rusland, zo stelt Sphinx. Beleggers straften het aandeel af op de Amsterdamse effectenbeurs.

De afgelopen vier jaar is de vraag naar keramisch sanitair in Rusland en de aangrenzende republieken aanzienlijk toegenomen. De West-Europese producenten hebben actief gereageerd op de groei van deze nieuwe markten. Sphinx maakt sanitair voor Rusland in België, Zweden en Duitsland. “Wij bezien nu hoe wij de situatie in de betrokken bedrijven kunnen aanpakken,” zo lichtte financieel directeur mr. M. Veninga vandaag toe. “Het probleem is dat niemand kan voorspellen hoe lang de malaise in Rusland duurt.”

Twee maanden geleden maakte Sphinx bekend de fabriek van Novoboch La Louvière, die keramisch sanitair maakt voor de Belgische, Nederlandse, Duitse en Russische markt te sluiten. Voor de 210 werknemers is collectief ontslag aangevraagd. Novoboch is een onderdeel van Sphinx Gustavsberg en heeft de afgelopen twee jaar aanzienlijke verliezen geleden. Eind mei, bij de presentatie van de jaarcijfers, maakte de directie van Sphinx bekend, dat een herstructurering bij Novoboch onontkoombaar zou zijn om tot betere resultaten te komen.