Rwanda dreigt met openlijke interventie; Soedan en Burundi vechten in Congo

NAIROBI, 16 SEPT. Steeds meer landen mengen zich in de Congolese oorlog. Volgens berichten heeft Soedan troepen gestuurd ter versterking van het regeringskamp en is Burundi de rebellen militair te hulp gesneld. Rwanda, dat zijn aantoonbare steun voor de rebellen tot dusverre ontkent, dreigt nu met een openlijke interventie.

Paul Kagame, Rwanda's vice-president en minister van Defensie, zei gisteren dat zijn regering niet met de armen over elkaar zal afwachten tot de Congolese crisis Rwanda's veiligheid bedreigt.

Lunda Bululu, een prominente rebellenleider, beschuldigde gisteren in de Oost-Congolese stad Goma de Soedanese regering ervan tweeduizend militairen te hebben gestuurd naar Kindu, de laatste grote stad die het regeringsleger van president Kabila in Oost-Congo controleert. Vorige week maakte een krant in de hoofdstad Kinshasa al melding van Soedanese soldaten aan regeringszijde maar dit werd toen door de regering tegengesproken. Kabila is naar verluidt de afgelopen weken tenminste twee keer naar Soedan gereisd. Soedan staat op zeer slechte voet met Oeganda, dat op zijn beurt de Congolese rebellen steunt.

Congolese vluchtelingen in Tanzania zeggen dat zij in Oost-Congo troepen uit Burundi hebben waargenomen aan rebellenzijde. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Erik Derycke, heeft deze week gezegd over bewijzen te beschikken dat Burundi troepen heeft in Oost-Congo en heeft zijn Burundese ambtgenoot verzocht om terugtrekking van deze militairen. Het door Tutsi's gedomineerde bewind in Burundi ontkent iedere betrokkenheid bij de door Congolese Tutsi's geleide rebellie in het buurland. Vanuit Oost-Congo opereert een verzetsbeweging van Hutu's tegen het Burundese regime en evenals Rwanda ziet Burundi met argusogen hoe Hutu-extremisten steun krijgen van Kabila's strijdkrachten.

Rwanda's 'sterke man' Paul Kagame zei gisteren dat de Rwandese Hutu-militie Interahamwe en voormalige Rwandese regeringssoldaten vanuit Oost-Congo een aanval hebben uitgevoerd op de Rwandese grensplaats Gisenyi. Dit offensief vond gelijktijdig plaats met de aanval, maandag, op de Oost-Congolese rebellenstad Goma, die naast Gisenyi ligt. “Kabila heeft de Interahamwe toestemming gegeven zich te hergroeperen, te trainen en wapens te ontvangen in Congo om Rwanda aan te vallen”, aldus Kagame. “Rwanda zal niet lijdelijk toekijken hoe Congo ons destabiliseert”.

Volgens onbevestigde berichten zouden Rwandese troepen hebben deelgenomen aan de strijd om Goma, waarbij de Interahamwe werden verdreven. De Interahamwe en andere met Kabila verbonden milities konden bij hun aanval op steun rekenen van tenminste een deel van de stadsbevolking. De inwoners van Goma hebben weinig op met de rebellen, die ze beschouwen als handlangers van de Tutsi's, en gaven tijdens de actie onderdak aan militieleden.

    • Koert Lindijer