Rotterdammers met lichtvoetig en beheerst voetbal naar riante zege; Feyenoord verbaast vriend en vijand

STUTTGART, 16 SEPT. Was dit Feyenoord? Zo vlot en slim combinerend, zo beheerst en bij vlagen superieur. Zo technisch en tactisch beter dan de tegenstander. Ja, dit was Feyenoord, een elftal dat zich met recht kansen toedicht op de landstitel. Met een 3-1 overwinning op VfB Stuttgart, dit voorjaar nog finalist in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars, verbaasde de ploeg in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi zowel Duitsers als Nederlanders.

Voor het eerst dit seizoen speelde Feyenoord een echte wedstrijd met Cruz. Misschien was dat het wel. Na al die weken in de competitie zonder de roemruchte Argentijnse spits, trad de ploeg eindeljk met Cruz aan. Trainer Beenhakker had het al zo vaak gezegd na de eerste vier wedstrijden: wacht maar tot Cruz er is, dan is het elftal in evenwicht, dan weet het elftal waarom het voetbalt. En inderdaad, met Cruz, die in de nationale competitie vier wedstrijden geschorst was, speelde de ploeg uit Rotterdam zoals Beenhakker het had beloofd en zoals de aanhang verlangde.

De koppositie ten spijt speelde Feyenoord in de openingsfase van het seizoen allerminst overtuigend. Thuis tegen MVV en afgelopen vrijdag in Heerenveen was het allerbedroevendst. Maar dat er nieuw elan in de ploeg school, was wel duidelijk geworden. Nederlandse spelers, zoals Van Wonderen, Konterman, Paauwe, Van Vossen, Bosvelt en Van Gastel maken indruk met lichtvoetig en beheerst voetbal. Niet de overdreven agressie die sinds jaar en dag door de stadions stormde, maar sportiviteit voerde de boventoon. Zou dat de hand van de meester zijn? Beenhakker? Of die van zijn chef, bestuurslid technische zaken, Baan?

De aanwezigheid van Cruz blijft vragen oproepen. Hoe lang zal hij zich kunnen beheersen? Wanneer vergrijpt hij zich weer met een domme reactie aan een tegenstander? De manier waarop Beenhakker met hem omgaat, hem dan weer over zijn hoofd aait en dan weer prikkelt, zou heilzaam kunnen werken op de lichtgeraakte Argentijn. Gisteravond in Stuttgart stond hij klaar om zich te laten zien. Eindelijk mocht hij weer meedoen, als de snelle, balvaardige en uitgekookte spits. Zonder nu meteen groots te voetballen leek Cruz een inspirerende werking te hebben op anderen, met name op Tomasson, die eindelijk weer de strijdlustige en doeltreffende aanvaller was die een paar jaar geleden bij Heerenveen indruk maakte.

Cruz mocht niet een hele wedstrijd meespelen. Twintig minuten voor het einde moest hij zijn plaats afstaan aan Kalou. Het was mooi geweest, vond Beenhakker streng. De trainer had hem weer een paar keer in slaap zien vallen en zien klungelen, een veel voorkomend verschijnsel bij Cruz, dat Beenhakker er uit wil proberen te halen. De Argentijn schrok wakker, maar was niet eens ontstemd. Sterker nog: vlak voor het eindsignaal stond hij op van de reservebank, liep naar de rand van het veld en stak als eerste zijn armen omhoog. Cruz hoorde er helemaal bij.

Zo dom als Duitsers kunnen voetballen, zo hardnekkig ze kunnen verdedigen met een libero - de zwak spelende Nederlander Verlaat - op vele meters achter de defensie, zo ideeënloos ze kunnen aanvallen, zo speelde Stuttgart gisteravond in een nog niet voor de helft gevuld Gottlief Daimler-stadion. Dat was voor een belangrijk deel de verdienste van Feyenoord. Rustig verdedigend met het centrale duo Van Wonderen en Konterman als sterkste spelers. Een opvallende verchijning in het 'nieuwe' Feyenoord is Paauwe, telg uit het beroemde voetbalgeslacht, technisch bekwaam en vooral beheerst.

Wanneer Duitsers aanvallen weten ze doorgaans niet goed raad met een snelle counterploeg, zoals gisteren Feyenoord. Met angst en beven zagen de Duitse verdedigers Van Vossen langs de zijlijn rennen, Tomasson zwerven als een jachthond en Cruz slim en behendig de bal aannemen en doorschuiven. Na tien minuten had Van Vossen al kunnen scoren, maar zoals wel vaker bij hem raakt hij in het zicht van het doel in de war en schoof hij de bal in plaats van in het doel of naar een medespeler in niemandsland. Een fraai afstandsschot van Van Gastel acht minuten later luidde uiteindelijk toch de ondergang van Stuttgart in. Doelman Wohlfahrt was kansloos: 0-1.

Korte tijd later was het 0-2. Cruz slingerde zich het strafschopgebied binnen, hij werd nog wel door twee Duitse verdedigers van de bal gezet, maar omdat Tomasson was meegerend kon de Deen gemakkelijk alsnog scoren. Uitgelaten snelde Tomasson naar het vak van de Feyenoord-supporters, die al in de kromgetrokken hekken hingen om met hem de triomf te vieren. Het kwam hem op een gele kaart te staan van de Zweedse scheidsrechter Frisk. Intussen had de oproerpolitie zich in groten getale voor de supporters opgesteld, gealarmeerd door de slechte reputatie van de Rotterdamse aanhang.

Even sloeg Stuttgart terug. Het spitsenduo Ristic-Bobic verschalkte de de Rotterdamse verdediging, waarna Bobic kon scoren. De Duitse vreugde was van korte duur. Met een schitterende voetbeweging legde Cruz de bal voor de hollende Tomasson. De Deen omzeilde simpel de buitenspelval en schoot de bal beheerst in het doel: 1-3. Het was duidelijk: Feyenoord ging winnen. Verlaat en Djordjevic reageerden hun teleurstelling af met smerige tackles op Van Wonderen en Tininho. Opvallend genoeg lieten de Feyenoorders zich hierdoor niet uit hun spel halen. In het verleden zouden De Wolf en zijn maatjes zich massaal op de vijand hebben gestort en waren er klappen gevallen. Dat doen Feyenoorders tegenwoordig niet meer.

Ook in de tweede helft werd Feyenoord nauwelijks bedreigd. Balakov, de prachtige spelmaker en dribbelaar van Stuttgart, slaagde er niet in zijn ploeg te inspireren. De gevaarlijke en kopsterke spits Ristic was wel een paar keer bij een doelpunt, maar dat gold ook voor Tomasson en Cruz. Feyenoord speelde de wedstrijd zoals een superieure winnaar betaamt. Rustig, beheerst en overtuigd van zichzelf. Dat is lang geleden. Om nu meteen te gaan schreeuwen zo fantastisch is, ging Beenhakker te ver. Die Duitsers waren maar niks, relativeerde de oude meester. Realiteitszin doet de Rotterdamse club dezer dagen goed. Over twee weken, wanneer Stuttgart naar de Kuip komt, kan het namelijk weer heel anders gaan, weet Feyenoords ervaren trainer.

    • Guus van Holland