Rockefeller Center wordt handelsmerk

NEW YORK, 16 SEPT. De Commissie voor Behoud van Monumenten van New York is akkoord gegaan met de renovatieplannen van het Rockefeller Center, een van de belangrijkste bouwkunstige monumenten van New York.

Het beroemde art déco gebouwencomplex op Manhattan zal onder meer een ondergronds ruimte krijgen die zicht biedt op de ijsbaan, die 's winters een van de grootste attracties van het cnetrum vormt. De aluminium vlaggestokken die de ijsbaan, die 's zomers als openlucht restaurant dienst doet, omgeven, zullen worden vervangen door bronzen. Een tentvormig bouwsel van staal en glas, dat onder meer de Rainbow Room herbergt, zal worden verwijderd.

Veranderingen van de gevel, waarin het oorspronkelijke renovatie-ontwerp voorzag, stond de Commissie voor Behoud van Monumenten niet toe. Ook de plaatsing van een groot pauwenbeeld wees de commissie af. De renovatie, die in totaal 24 miljoen dollar gaat kosten, zal in 1999 beginnen.

Eerder werd bekend dat het Rockefeller Center de centrale slanke wolkenkrabber van het complex heeft voorgedragen als gedeponeerd handelsmerk. Dit houdt in dat men niet vrijelijk gebruik kan maken van de beeltenis van het Rockefeller Center, maar hiervoor moet betalen. Het Rockefeller Center is niet het eerste gebouw waarvoor een soort auteursrecht geldt. Eerder werden het Chrysler Building en de neoklassieke façade van de New-Yorkse beurs al een handelsmerk. Ook de eigenaren van de Radio City Hall, het Strijkijzer (Flatiron) en Grand Central Station overwegen om hun gebouwen voor te dragen als handelsmerk.

Het deponeren van gebouwen als handelsmerk kan grote gevolgen hebben. Handelaren in souvenirs zullen bijvoorbeeld niet langer kosteloos gebruik kunnen maken van de beeltenissen van de gedeponeerde gebouwen. De Newyorkse beurs heeft al een proces aangespannen tegen het Hotel New York New York in Las Vegas, omdat in dit gigantische gebouw een verkleinde kopie van de gevel van het beursgebouw is verwerkt. De eigenaren van het Chrysler Building eisen dat de servieswinkel Fish Eddy de verkoop staakt van borden waarop de beroemde art-deco top van de wolkenkrabber staat afgebeeld.