'Radicalen op winst'; Verwarring over uitslag in Bosnië

BOEDAPEST, 16 SEPT. In Bosnië is verwarring ontstaan over de uitslag van de verkiezingen van afgelopen weekeinde. De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) die de verkiezingen heeft georganiseerd, zag af van de bekendmaking van voorlopige uitslagen.

Robert Barry, leider van de OVSE-missie in Bosnië, zei dat openbaarmaking van deeluitslagen niet in het belang zou zijn van de officiële verkiezingsuitslag.

De Bosnische kiezers mochten hun stem uitbrengen voor het nieuwe, uit drie man bestaande Bosnische staatspresidium, het Bosnische parlement en de parlementen van de twee entiteiten: de Servische Republiek en de Federatie van Moslims en Kroaten. De kiezers in de Servische Republiek mochten ook een nieuwe president kiezen.

De internationale gemeenschap had gehoopt dat de stembusgang de etnische tegenstellingen in Bosnië zou verminderen en de radicale nationalisten in het defensief zou dwingen. Het tegendeel lijkt echter het geval. Waarnemers menen dat vooral de uitslagen in de Servische Republiek de OVSE grote zorgen baren. Daar gaat in de strijd om het presidentschap volgens het persbureau SRNA (het officiële persbureau van de Bosnische Serviërs) niet de huidige president en lieveling van de internationale gemeenschap Biljana Plavšic aan de leiding, maar de extreem-rechtse Nikola Poplašen van de Servische Radicale Partij.

Ook in de race om de Servische plaats in het staatspresidium tekent zich volgens SRNA - maar anonieme Westerse waarnemers bevestigen het beeld - een opmerkelijke trend af. Daar zou niet de gematigde Zivko Radicic, maar Momcilo Krajišnik aan de leiding gaan. Handhaving op het toneel van Krajišnik, medewerker van ex-leider Radovan Karadzic, zou volgens de internationale gemeenschap een regelrechte ramp zijn. Bosnië-gezant Carlos Westendorp omschreef hem dezer dagen als een “hopeloze politieke dinosauriër” met wie niet valt samen te werken.

Intussen hopen zowel de OVSE als de gematigde krachten in de Servische Republiek dat de trend zich nog zal wijzigen. Eenderde van de kiezers in de Servische Republiek wonen buiten dat deel van Bosnië. Hun stemmen moeten nog worden geteld.

    • Renée Postma