Pompeblêden gedoogd, Fries volkslied taboe

ROTTERDAM, 16 SEPT. Friesland is voor de Europese voetbalbond (UEFA) nog een onontgonnen gebied. Dat ondervond SC Heerenveen toen de bond het traditionele shirt met de 'pompeblêden' (waterlelies) afkeurde voor het Europa-Cupduel van morgen tegen het Poolse Amica Wronki.

Officials van de UEFA veronderstelden dat de pompeblêden hartjes waren die bedoeld konden zijn als reclame-uitingen. “We hebben de UEFA-officials verteld dat de pompeblêden deel uitmaken van de Friese vlag”, aldus Heerenveen-trainer Foppe de Haan. Na veel correspondentie met de UEFA kregen de Friezen toch toestemming om morgen het eigen shirt te dragen bij het Europese debuut in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars.

Het Friese volkslied mag volgens de reglementen van de UEFA niet worden gespeeld. Waarom weet ook coach De Haan niet., “Misschien zijn er in het verleden vreemde dingen gebeurd nadat zo'n typisch volkslied werd gespeeld. De UEFA heeft ons in elk geval niet verteld waarom het niet gespeeld mag worden.”

Vorige week vrijdag negeerde Feyenoord het Friese volkslied voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Heerenveen. De Rotterdammers begonnen aan hun warming-up in het Abe Lenstra-stadion terwijl de Friese ploeg kaarsrecht in de houding stond om de hymne aan te horen. Feyenoord-trainer Leo Beenhakker motiveerde de actie met de woorden: “Straks moeten we bij Roda in de houding gaan staan voor het In het Brons Groen Eikenhout.”

De Haan kon weinig waardering opbrengen voor de weigering. “Dat vond ik zwak van de Feyenoord-spelers. Ze toonden gewoonweg geen respect voor ons.”