Oppositie Albanië negeert ultimatum

TIRANA, 16 SEPT. De aanhangers van de Albanese oppositieleider Sali Berisha hebben een ultimatum van de regering, hun wapens in te leveren, massaal genegeerd. Wel gaven ze twee tanks terug die ze maandag op het leger veroverden. Ook trokken ze de gewapende bewakers van hun hoofdkwartier terug. Voor later vandaag kondigde Berisha een nieuwe betoging tegen de regering aan.

De Albanese premier, Fatos Nano, uitte zich gisteravond voor het eerst na twee dagen van anarchie - waarbij zijn kantoor door Berisha's aanhang werd verwoest - weer in het openbaar. In het parlement beschuldigde hij Berisha, leider van de Democratische Partij (PD), opnieuw van een poging tot staatsgreep. Hij riep de oppositie op “de zwarte weg van het kwaad” te verlaten en zei dat “het geduld met de criminelen op is”. “De staat zal het leven niet sparen van welke misdadiger dan ook die de staat of burgers met wapens aanvalt”. Nano wees Berisha's eis om af te treden af: “Geen democratisch gekozen regering kan een ultimatum accepteren van een groep gewapende terroristen, ook al treedt die op in naam van een politieke partij en ook al wordt hij geleid door mensen die zich hullen in politieke onschendbaarheid. Elke premier die tegen de achtergrond van geweervuur aftreedt is een man zonder idealen die zijn land verraadt.” Nano gaf de oppositie tot zonsopgang vandaag de tijd de wapens in te leveren. Wie het ultimatum negeert “wordt getroffen door de kracht van de wet”, aldus Nano.

Gisteravond besloot de regering een juridisch onderzoek in te stellen naar de coup die Berisha maandag zou hebben willen plegen. Berisha zelf zei dat de beschuldiging op “fantasie” berust en dat er geen sprake is geweest van een couppoging. Hij riep wel vanochtend op tot “omverwerping van de dictatuur” van Nano.

Daan Everts, de chef van de OVSE-missie in Tirana, uitte gisteren kritiek op Berisha, zonder hem te noemen. Hij omschreef de onrust als een poging van “criminele elementen” om de macht te grijpen door “een maximum aan chaos en anarchie te scheppen”. Everts zei dit voordat Berisha de tanks teruggaf die zijn aanhang maandag veroverde en die sindsdien geposteerd waren bij Berisha's partijhoofdkwartier. Everts omschreef de situatie van dat moment als “belachelijk”. “Het is voor ons volstrekt onbegrijpelijk hoe mensen kunnen vasthouden aan tanks die ze hebben gestolen. Je eist geen verandering door middel van geweld.” (AFP, Reuters)