Ook stilte op tweede 'zwarte doos' Swissair

MONTREAL, 16 SEPT. De 'zwarte doos' met cockpitgesprekken van het vliegtuig van Swissair dat twee weken geleden voor de Canadese oostkust is verongelukt, bevat geen opnamen van de laatste zes minuten van de vlucht.

Vlucht 111, die een noodlanding wilde maken in Halifax na een melding van rook in de cockpit, was nog zes minuten in de lucht nadat het contact met de luchtverkeersleiding werd verbroken. Vorige week bleek al dat de digitale recorder met vluchtgegevens zes minuten voor het einde van de vlucht stopte. Dat de 'cockpit voice recorder', die eind vorige week boven water werd gehaald, in die tijd eveneens niet werkte, wijst opnieuw op een ernstige stroomstoring aan boord, wellicht door kortsluiting en brand in bedrading onder de cockpit. Stroomuitval zou hebben betekend dat de bemanning het toestel met de hand aan de grond moest brengen, zonder contact met de luchtverkeersleiding, in het donker en op het kompas. Die opgave kan nog zijn bemoeilijkt door hitte in de cockpit.