Onderzoek naar rijkdom van Soeharto

JAKARTA, 16 SEPT. De Indonesische ex-president Soeharto moet voor een onderzoekscommissie verschijnen om opheldering te geven over berichten dat hij grote sommen geld heeft geparkeerd op buitenlandse bankrekeningen. De hoogste openbaar aanklager in Indonesië, procureur-generaal Muhammad Ghalib, heeft dat gisteren bekend gemaakt.

Soeharto wordt ervan beschuldigd dat hij zich gedurende zijn bewind persoonlijk heeft verrijkt. Volgens sommige berichten zou hij, voor zijn aftreden in mei dit jaar, een kapitaal van vier miljard dollar naar het buitenland hebben overgebracht. De ex-president verscheen anderhalve week geleden op de televisie om deze beschuldigingen te ontkennen. Hij zei “geen enkele cent” op een buitenlandse bankrekening te hebben.

Procureur-generaal Ghalib verklaarde naar aanleiding van die uitzending geen redenen te hebben om te twijfelen aan de woorden van Soeharto. Desondanks heeft de regering-Habibie besloten om een nieuwe commissie aan het werk te zetten, die onderzoek moet doen naar de vermeende rijkdommen van Soeharto, zijn naaste familieleden en vrienden. “Het volk wil opheldering over deze kwestie, en dat wil Soeharto ook”, zei Ghalib gisteren. Ghalib, die het onderzoek zal leiden, zei dat de ex-president binnen enkele dagen zal worden ondervraagd.

Niet bekend

Vorige maand werd een zakenvriend van Soeharto, Muhamad 'Bob' Hasan verhoord. Hij gaf toe gelden te hebben misbruikt en gaf toestemming om beslag te laten leggen op zijn persoonlijke bezittingen indien hij zou hebben nagelaten het geld terug te betalen.(Reuters)