Museum eert Miep Diekmann

DEN HAAG, 16 SEPT. Het Letterkundig Museum in Den Haag viert het vijftigjarige schrijverschap van jeugdboekenauteur Miep Diekmann (73) deze winter met een tentoonstelling. Diekmann schreef zo'n zestig boeken, die ook vertaald werden in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Tsjechisch, Japans en Papiamento. Ze maakte zich ook sterk voor de emancipatie van het kinderboek tot volwaardige literatuur. Kinderboeken zijn voor haar middelen om de jeugd voor te bereiden op zaken als erotiek, geweld, dood, politiek en discriminatie.

De geschiedenis van de slavenhandel is terug te vinden in haar Marijn bij de lorredraaiers en zelfmoord onder jongeren in De dagen van Olim. In Diekmanns boeken komen vaak sterke figuren voor, die zich verzetten tegen de heersende opvattingen.

Diekmann zette ook een stempel op de naoorlogse kinder- en jeugdliteratuur door het coachen van aankomende collega's in Nederland en op de Antillen, als 'Schrijver in de klas', als recensente en als promotor van de Staatsprijs (nu de Theo Thijssen-prijs) en de Nienke van Hichtum-prijs.

De expositie over Diekmann duurt van 1 oktober tot en met 9 mei en bestaat uit boeken, illustraties, portretten en affiches. Ook kleding die Diekmann droeg bij bijvoorbeeld de uitreiking van de Staatsprijs in 1970 maakt deel uit van de tentoonstelling, evenals foto's die de familie Diekmann maakte in de jaren dertig op Curaçao. Zo is de jonge Miep Diekmann te zien op plekken die ze later in haar boeken zou verwerken. (ANP)