Kleine belegger VS is de kluts kwijt

Amerikaanse professionele beleggers en particulieren volgen de beurskoersen met meer dan normale aandacht. De een denkt dat de koersen “in de kelder” zitten, de ander is niet bepaald gerust op de toekomstige koersontwiklkeling. Onzekerheid is troef.

NEW YORK, 16 SEPT. In het World Trade Center in Manhattan is een beleggingswinkel van effectenmakelaar Gustav Schwab. Boven tegen de achterwand loopt een aandelenticker zodat voorbijgangers soms stilstaan om te zien wat hun aandelen doen. Klanten komen binnen om aandelentransacties te doen, geld te storten of op te halen.

Aan de zijkant staan twee computers waarmee vaste klanten een transactie kunnen uitvoeren of hun portefeuille kunnen oproepen om te zien hoe het ervoor staat. Omstreeks twaalven vormt zich een rij voor de terminals omdat het lunchpauze is. Veel particuliere beleggers die in het World Trade Center of omgeving werken hebben een rekening bij Schwab.

“Ik beleg in de blue chips via beleggingsfondsen maar ook rechtstreeks”, zegt Ida Bard. “Mijn portfolio doet het vrij goed op het moment. Ik sta positief voor dit jaar.” Begin van dit jaar stond de Dow-Jonesindex op 7.908 en gisteren sloot de index voor de derde achtereenvolgende dag hoger. Het industrieel gemiddelde staat nu op 8.024,39. Ondanks die stijging kijken zowel professionele beleggers als particulieren met argusogen naar de koersen. Onzekerheid over de Amerikaanse rente, de wankele positie van de president, internationale economische onrust en lagere bedrijfswinsten houden aandelen in hun greep.

In juli werd nog een koersniveau van 9.337 bereikt maar in twee maanden tijd is de Dow-Jonesindex helemaal teruggezakt tot 7.539 en weer opgeveerd tot boven de achtduizend. De beroepsbeleggers en analisten houden rekening met verdere schommelingen in de komende maanden.

“Ik ben niet helemaal gerust over deze markt”, zegt Satyen Biswas, een computerprogrammeur. “Er is het probleem van de president en dan ook nog Azië, Rusland en Latijns Amerika. Ik ben al blij als de markt niet verder daalt.” Biswas heeft beleggingen sinds 1978. Hij spaart voor zijn eigen pensioen en voor de opleiding van zijn kinderen. De recente dalingen hebben hem bewogen om Internetaandelen te kopen. “Yahoo was zo ver gezakt dat ik het zag als een buitenkans”, zegt hij.

“Ik denk dat de koersen in de kelder zitten”, zegt Dolores Riley, schoonmaakster, moeder en grootmoeder. “Het kan alleen maar beter worden.” Riley staat met een envelop met duizend dollar in haar hand. Ze heeft haar effectenmakelaar opdracht gegeven aandelen te verkopen, niet omdat ze ongerust is maar omdat ze geld nodig heeft. “Ik ben niet echt ongerust geweest in de afgelopen zes weken”, aldus Riley. “De markt is onzeker, en het leven ook.”

Sheldon (74), die zijn achternaam liever niet vertelt, zit al sinds 1947 in aandelen. Hij heeft nu nog maar een beperkte portefeuille van een stuk of tien aandelen. Een paar jaar geleden belegde hij nog in twintig verschillende fondsen. Hij is niet optimistisch over de markt en denkt dat we een bear market tegemoet gaan. “Ik ben het niet eens met de meeste kleine beleggers”, zegt hij. “Ze kopen nu de aandelen laag staan maar de grote investeerders wachten daar op en verkopen zodra er weer een kleine winst geboekt is.” Volgens Sheldon, die altijd als advocaat heeft gewerkt, hebben veel beleggers te weinig ervaring en treden ze deze markt met een te groot vertrouwen tegemoet. Door zijn ervaring heeft hij gemerkt dat er soms vijf of tien jaar weinig gebeurt met aandelen. “Soms zijn er periodes dat aandelen vijf jaar lang binnen een bepaalde marge op en neer gaan”, zegt hij. De meeste beleggers denken echter niet dat dat zal gebeuren en maken gebruik van de lagere koersen om aandelen te kopen. Immers, de geschiedenis leert dat op de lange termijn aandelen altijd stijgen! Biswas denkt dat de Dow-Jonesindex in de komende twaalf maanden in de negenduizend zal zitten, misschien wel de tienduizendgrens zal doorbreken. Bard verwacht schommelingen dit najaar en wil eerst zien wat de winstcijfers over het vierde kwartaal brengen.

“Volgens mij wordt 1999 een goed jaar”, zegt Bard, die de samenstelling van haar portfolio onlangs heeft gewijzigd. Ze heeft een tijdje de kleinere fondsen geprobeerd maar daar behoorlijk op verloren. “Nu concentreer ik me op de financiële fondsen, de farmaceutica en de technologiefondsen”, zegt ze. “Ik heb wat verloren op de banken maar ook flink gewonnen op Bank of New York en Morgan Stanley Dean Witter.”

    • Lucas Ligtenberg