ING herstelt op stijgende beurs

AMSTERDAM, 16 SEPT. Het aandeel ING heeft vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs zijn opmars voortgezet. Het aandeel dat sinds zijn piekkoers in juli eenderde in waarde is gedaald steeg vanochtend met 4,70 gulden naar 110,50 gulden. Daarmee was de bankverzekeraar in procenten de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Het was de lage rente die ING in de kaart speelde. De rente op de toonaangevende tienjarige staatlening stond vanochtend op 4,17 procent. Ook de andere financiële waarden op de beurs stegen sterk. ABN Amro klom met negen dubbeltjes naar 38,60 en Aegon met 3,60 naar 158,20. De koers van Fortis Amev steeg met drie gulden naar 121,10.

Herstel van de koersen op de de beurzen in Zuid-Amerika, hoop op rentedalingen in Europa en de Verenigde Staten en een iets hogere dollarkoers stonden vanochtend aan de basis van de koersstijgingen op de beurs. De toonaangevende AEX-index stond vroeg in de middag 16,29 punten (1,6 procent) hoger op 1030,99 punten.

De koersontwikkelingen in Amsterdam weken niet veel af van de gebeurtenissen op de overige Europese beurzen. In Frankfurt stegen de koersen gemiddeld 2,5 procent. In Londen en Parijs stegen de koersen respectievelijk 1,2 en 1,4 procent.

Op de stijgende markt was ASM Lithopgraphy vanmiddag de grootste daler onder de hoofdfondsen. De koers van de fabrikant van machines voor de chipindustrie daalde met 1,10 gulden (3,1 procent) naar 33,90 gulden. Eerder op de ochtend stond het aandeel op 33,10 gulden.

Van een structureel herstel op de Amsterdamse beurs is volgens handelaren echter nog geen sprake. “Ik kan er geen duidelijke lijn in ontdekken”, mopperde een commissionair. Zolang de koersen sterk blijven fluctueren, zal daaraan volgens hem weinig veranderen. “Sommige fondsen zijn in korte tijd in waarde gehalveerd.” Behalve ING was ook Océ een sterke stijger op de beurs. De fabrikant van kopieermachines en tekenkamerapparatuur maakte bekend een lucratieve order te hebben ontvangen van een ontwerp- en productiestudio in Londen. Dit stuwde de koers met 2,10 gulden (ruim 3 procent) op naar 66,10 gulden.

De grootste daler op de beurs was Sphinx Gustavsberg. De fabrikant van sanitair moest een tussentijdse winstwaarschuwing bekopen met ruim 10 procent koersverlies op 18,70 gulden. Sphinx ondervindt tegenslag in Rusland, waardoor het winstherstel in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar 1998/99 achterblijft bij de prognose.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren voor de derde achtereenvolgende dag hoger gesloten. De Dow Jones-index steeg met 79,04 punten (1 procent) tot 8024,39.

TOKIO In Tokio sloot de Nikkei-index met een bescheiden verlies van 29,67 punten (0,2 procent) op 14.197,70.