Honderden doden door noodweer Mexico

MEXICO-STAD, 16 SEPT. Het dodental in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas ten gevolge van noodweer is veel groter dan tot dusver gedacht. Meer dan vierhonderd doden zijn al geborgen, terwijl 849 mensen nog vermist zijn. De regering heeft meer dan honderdduizend mensen geregistreerd die hun huizen zijn kwijtgeraakt.

Dat schrijven Mexicaanse rampenbestrijders in een rapport dat gisteren bekend werd gemaakt. Het zuiden van Mexico werd begin deze maand getroffen door een serie tropische stormen vanuit het Pacifische gebied en de Golf van Mexico. Door de daarmee gepaard gaande zware regenval traden rivieren buiten hun oevers en ontstonden modderlawines.

Door het wegspoelen van wegen en bruggen zijn 353 dorpen nog altijd van de buitenwereld afgesloten. Een deel daarvan is volledig onder het water verdwenen. Voedsel en de medicijnen zijn zeer schaars in het rampgebied, de elektriciteit, het telefoonverkeer, de watervoorziening en de rioleringen zijn geheel buiten werking. Het Mexicaanse Rode Kruis waarschuwt voor mogelijke epidemieën omdat er geen schoon drinkwater meer voorhanden is. Vervuild drinkwater zorgt er nu al voor dat diarree en voetschimmel wijdverbreid zijn onder de 1,2 miljoen inwoners van het rampgebied.

Het zwaarst getroffen lijkt het dorp Motozintla, waar volgens onbevestigde berichten 218 burgers zijn verdronken. In het dorp Valdivia zeggen dertig door het leger geëvacueerde dorpelingen dat 151 anderen zijn verdronken. Vanuit het dorp Villa Comaltitlan wordt gemeld dat de inwoners in bootjes ronddobberen, terwijl bendes criminelen de huizen die nog droog staan volledig leegplunderen. Elders in Chiapas zouden driehonderd dorpsbewoners op een heuvel bivakkeren en drie mannen al een week lang in een boom zitten. Ooggetuigen hebben tientallen opgezwollen lijken in de rivieren zien drijven.

De Mexicaanse president Zedillo, die Chiapas maandag voor de derde maal binnen een week bezocht, noemt de overstromingen de “ernstigste natuurramp in Mexico sinds de aardbeving van 1985”. Toen vielen in Mexico-Stad meer dan tienduizend doden. Zedillo beloofde zeventig helikopters in te zetten. Voedsel en medicijnen worden ook door vliegtuigen gedropt. Gisteren bleven de meeste dorpen opnieuw van hulp verstoken, omdat de laaghangende bewolking de inzet van helikopters bemoeilijkte.

De hulpverlening aan de geïsoleerde gebieden komt over het algemeen echter zeer moeizaam op gang. Mexicaanse kranten en televisiestations reppen van het grootschalig verdonkeremanen van hulpgoederen, wat niet ongebruikelijk is bij rampen in Mexico. Dat bleek ook al in oktober vorig jaar, toen de stad Acapulco getroffen werd door orkaan Pauline. (AP, Reuters)