Hamasleider bedreigt Netanyahu

TEL AVIV, 16 SEPT. “Netanyahu persoonlijk moet bang zijn voor de Palestijnen en Hamas omdat hij bloed van het Palestijnse volk aan zijn handen heeft.” Dat heeft sjeik Ahmed Yassin, de leider van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas, gezegd tijdens een vraaggesprek, deze week, met een Spaans tv-station. De tekst van dit interview werd vanmorgen gepubliceerd door het blad Maariv. De verlamde sjeik Yassin bedreigt de Israelische premier naar aanleiding van het doden door het Israelische leger, vorige week, van twee sleutelfiguren van de militaire vleugel van Hamas nabij Hebron. Sedert dit incident heeft Israel uit vrees voor wraakacties van Hamas de Westelijke Jordaanoever en de strook van Gaza tot na de joodse feestdagen afgegrendeld van Israel.

De afgelopen dagen heeft Israel voor tienduizend Palestijnse arbeiders en zakenlieden de grenzen met de Palestijnse gebieden geopend. Tijdens het vraaggesprek met de Spaanse tv zei sjeik Yassin ook dat het worden van een syahid (martelaar) de droom van zijn leven is geweest. “Ik zal gelukkig zijn als mijn zoon zich bij een zelfmoordactie voor Allah opoffert.”

Aan de Israelische versie van het incident bij Hebron hecht hij in het geheel geen waarde. Sjeik Yassin wacht nog op de uitslag van het onderzoek naar de aanslag op beide Palestijnse broers Awadallah. Dan zal volgens hem ook blijken of Israel en de Palestijnse veiligheidsdienst hebben samengewerkt om hen uit de weg te ruimen.

Premier Netanyahu eist van de Palestijnse leider Yasser Arafat meedogenloos optreden tegen de Hamasterreur. Israel dreigt de Palestijnen met scherp militair optreden indien Hamas overgaat tot een nieuwe terreurgolf.

Sjeik Yassins dreigement aan het adres van Netanyahu is een ernstige escalatie van het conflict tussen Israel en Hamas en is een nieuw obstakel op de weg naar een verdere terugtrekking van Israelische troepen uit delen van de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren in Cairo gezegd dat de missie van de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross geen resultaten heeft opgeleverd. Arafat is naar de Egyptische hoofdstad gevlogen om de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen op te roepen tot sancties tegen Israel.

    • Salomon Bouman