Goudse neemt belang in Van der Hoop

ROTTERDAM, 16 SEPT. De levensverzekeringendochter van Goudse Verzekeringen heeft een strategisch belang van tien procent in Van der Hoop Effektenbank verworven.

De twee instellingen willen gezamenlijk beleggingsproducten en -verzekeringen ontwikkelen. Deze moeten via een netwerk van onafhankelijke assurantietussenpersonen van de Goudse aan de man worden gebracht.

De Goudse heeft de afgelopen weken met onopvallende aankopen via de Amsterdamse effectenbeurs een belang van 4,9 procent in Van der Hoop opgebouwd, eentiende procent onder de wettelijke meldingsverplichting.

Gisteren kocht de Goudse, via commissionair Van der Hoop, de overige 5,1 procent in de effectenbank.

Als gevolg van de plotselinge grote vraag steeg de koers van het aandeel gisteren met 3,30 gulden (10 procent) naar 32,50 gulden terwijl de beursgraadmeter, de AEX-index, 1,8 procent lager sloot. Het aandeel zakte vanochtend met 2,50 gulden naar 30 gulden nadat bekend was geworden dat de grote koper van gisteren uit de markt was gestapt.

J.H.D. van Hemsbergen, lid van de raad van bestuur van de Goudse, zegt dat producten voor financiële planning worden ontwikkeld. Ook pensioensverzekeringen met een koppeling aan de beurskoersen behoren volgens hem tot de mogelijkheden.

Van Hemsbergen spreekt tegen dat hij te laat is met de ontwikkeling van beleggingsproducten nu het beursklimaat is verslechterd. “Wij hebben een lange beleggingshorizon en trekken ons niet veel aan van de waan van de dag op de beurs.”

Het bestuurslid sluit niet uit dat de Goudse op langere termijn het belang in Van der Hoop verder uitbreidt. Op een meerderheidsbelang is het familiebedrijf niet uit. Van Hemsbergen: “We blijven beide onafhankelijk. Als we dat zouden verliezen, zouden we allebei direct klanten kwijtraken.”