Glazenwasser Roosendaal bedreigd door de 'mafia'

Roosendaalse glazenwassers voelen zich bedreigd door “agressieve concurrenten”.

ROOSENDAAL, 16 SEPT. “Het zijn kleerkasten van mannen, maar ik ben niet bang van ze. Ik ben óók vrij potig.” Roosendaler H. Henry, die sinds drie jaar een bescheiden glazenwasserij en schoonmaakbedrijf runt, zegt dat hij meerdere malen is bedreigd door wat hij noemt “die lui uit Rotterdam”. Hij bedoelt Rotterdamse collega's, die pogen de Roosendaalse glazenwassers in hun eigen stad “hardhandig uit de markt te werken”.

“De Rotterdammers” zijn actief bij particulieren in nieuwe wijken zoals Tolberg, meldt Henry. “Ze beschouwen die buurten als hun eigendom. Ze eisen fikse geldsommen van concurrenten, die daar óók aan het werk willen.” Het blijft niet bij dreigementen, zegt hij. “Die Rotterdammers hebben hier een schoonmaker in elkaar geslagen. Laatst reden ze een auto van een glazenwasser klem en pleegden ze ander geweld.”

Van het glazenwassersbedrijf De Witte Tulp ramden ze een auto en gingen daarmee vandoor, vervolgt Henry. “De Witte Tulp is met zoveel krachttermen lastig gevallen dat het al zijn particuliere klanten aan de Rotterdammers overdroeg.” Henry zegt dat nog twee ondernemingen hetzelfde hebben gedaan.

Eigenaar J. Jel van Jel Glazenwasserij & Schoonmaakbedrijf vertelt dat zijn bedrijf “geen hinder” ondervindt van de Rotterdammers, “omdat wij alleen zakenpanden schoonmaken”. Maar hij kent het verschijnsel uit de tijd dat hij een eenmansbedrijf had. Als er ergens een nieuwe straat of wijk is gebouwd, gaan de schoonmakers er op af. “Wie er het eerst is, beschouwt de buurt als zijn eigendom, zoals de melkboer vroeger. Hij stelt een prijs vast. Probeert er een concurrent zijn domein binnen te dringen, dan kan dat wrevel geven.”

Het verbaast Jel dat een ondernemer met personeel zich in de particuliere sector kan handhaven. “De prijs voor het wassen van de ramen van een doorsnee huis is 7,50 gulden tot een tientje”, zegt hij. “In een uur kun je zo'n vier huizen afwerken. Een personeelslid plus materiaal kost 43 gulden per uur.”

Directeur J. Jobse van Job Procleaning in Roosendaal heeft ervaren dat “indringers” op de schoonmaakmarkt in zijn stad “harde methoden” niet schuwen. “Soms doen we nog iets voor particulieren. Van mijn mensen hoor ik dat hun banden lek worden gestoken, wanneer ze zich in bepaalde straten begeven. Die Rotterdammers noemen we hier de mafia, maar we hebben geen idee wie het precies zijn. Telkens zie je weer nieuwe gezichten. Ze schrikken voor niets terug. Als een dame ergens een raam wast, stappen ze er op af. 'Stoppen mevrouw, want dat is ons werk', roepen ze dan doodleuk. Gaat ze niet akkoord, dan zeggen ze dat ze haar kinderen wel weten te vinden.” Jobse zegt dat hij “enige keren aangifte heeft gedaan. Volgens de politie zijn er meldingen van dreigementen en geweld, maar er is nooit officieel een aanklacht ingediend.