General Motors vergroot belang in Japanse Suzuki

TOKIO, 16 SEPT. Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) vergroot zijn belang in de Japanse branchegenoot Suzuki van 3,3 procent tot ongeveer 10 procent via de aankoop van nieuwe aandelen. Daarmee is een bedrag gemoeid van 42,3 miljard yen (610 miljoen gulden).

Volgens GM-topman John Smith is de stap “symbolisch voor de strategische alliantie met Suzuki”. Hij wilde niets zeggen over mogelijke plannen voor verdere uitbreiding van de deelneming. De rol van Suzuki in de samenwerking ligt vooral in de ontwikkeling van kleine auto's.

GM en Suzuki werken samen sinds 1981. Ze hebben sinds 1989 een gezamenlijke onderneming in Canada die kleine wagens bouwt voor de Noord-Amerikaanse markt. Het is de bedoeling dat Suzuki met de Duitse GM-dochter Opel ook kleine auto's voor verkoop in Europa gaat maken. (KRF, DPA)