Forse boete dreigt voor P&O Nedlloyd

ROTTERDAM, 16 SEPT. P&O Nedlloyd en dertien andere containerrederijen hebben van de Europese Commissie een gezamenlijke boete gekregen van ongeveer 600 miljoen gulden. Het is de grootste boete die ooit door de Commissie is uitgedeeld. De rederijen worden beschuldigd van misbruik van hun monopoliepositie bij het vervoer van containers op de Noord-Atlantische routes tussen Europa en Noord-Amerika. Dat heeft de Commissie vanmiddag bekendgemaakt.

De boetes kunnen voor de belangrijkste deelnemers aan de alliantie TACA (Trans-Atlantic Conference Agreement) oplopen tot 100 miljoen gulden per rederij. Behalve de Brits-Nederlandse containerrederij P&O Nedlloyd maken ook het Deense Maersk, Sea-Land (VS) en het Japanse Nippon Yusen Kaisha deel uit van TACA.

Een woordvoerder van P&O Nedlloyd verklaarde vanochtend dat de rederij nog niet op de hoogte is gesteld van de beslissing van de Commissie. Volgens hem betreft het een slepend conflict tussen de rederijen en de Commissie dat al vijf jaar geleden is begonnen.

In 1996 gingen de betrokken containerrederijen al in beroep tegen mogelijke sancties van de Commissie. De woordvoerder acht de mogelijkheid van beroep van de rederijen ook dit keer weer denkbaar.

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie de Duitse autoproducent Volkswagen een boete opgelegd van 225 miljoen gulden wegens de pogingen van Volkswagen om consumenten in Duitsland en Oostenrijk er van te weerhouden om te profiteren van de lage prijzen in Italië.