Ferraro verliest voorronde en verlaat politiek

WASHINGTON, 16 SEPT. Vrijwel overschaduwd door de crisis die het presidentschap van Bill Clinton bedreigt, zijn gisteren in verschillende Amerikaanse deelstaten voorrondes gehouden voor de verkiezingen van 3 november.

In New York maakten de kiezers een einde aan de politieke carrière van Geraldine Ferraro, die in 1984 bekend werd als eerste vrouwelijke kandidaat voor het Amerikaanse vice-presidentschap. Ferraro hoopte gisteren gekozen te worden als de Democratische uitdager van de Republikeinse senator Alfonse D'Amato. Maar de Democratische kiezers gaven de voorkeur aan Charles Schumer, sinds 1980 voor Brooklyn lid van het Huis van Afgevaardigden.

Ferraro verklaarde gisteravond dat haar politieke loopbaan nu voorbij is. De afgelopen jaren was ze bij CNN een van de vaste deelnemers in het discussieprogramma Crossfire, en aanvankelijk was ze vanwege haar landelijke bekendheid de grote favoriet.

De hoofdstad van het land wees de man aan die zo goed als zeker de omstreden Marion Barry zal opvolgen als burgemeester. Anthony Williams won de Democratische kandidatuur voor het burgemeesterschap. En omdat Washington altijd in overgrote meerderheid Democratisch stemt, lijkt de post hem niet meer te kunnen ontgaan. Williams heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wegwerken van de grote financiële tekorten van Washington.

In de staat Minnesota won Hubert Humphrey III, de zoon van de voormalige vice-president, de Democratische kandidatuur voor het gouverneurschap. Hij versloeg twee andere zonen van bekende politici: Ted Mondale, zoon van voormalig vice-president Walter Mondale, en Mike Freeman, zoon van Orville Freeman, ex-minister van landbouw en gouverneur van Minnesota.

Over het algemeen was de opkomst laag, zoals gebruikelijk is bij voorrondes voor tussentijdse verkiezingen. Veel Democraten zijn bang dat hun achterban door de affaire-Lewinksy ontmoedigd wordt om op 3 november te stemmen.