Begin oktober overleg; Camdessus: actieplan tegen onrust

TOKIO/WASHINGTON, 16 SEPT. De zeven belangrijkste industrielanden (G7) werken aan een gezamenlijk actieplan dat de onrust op de internationale financiële markten moet wegnemen. Dat heeft topman Michel Camdessus van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verklaard tegenover de Japanse krant Nihon Keizai Shimbun.

Volgens Camdessus zullen begin oktober besluiten vallen tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington. De ministers van Financiën van de G7 vergaderen daar op 3 oktober. “De leiders van de industrielanden zijn het erover eens dat de tijd rijp is voor gezamenlijke actie omdat de huidige situatie zonder maatregelen waarschijnlijk tot een crisis leidt”, aldus de IMF-topman.

Volgens Camdessus voorzien de plannen in stimulering van de economische groei in de industrielanden en maatregelen tegen de schuldproblemen van de ontwikkelingslanden. De afgelopen dagen is op de financiële markten druk gespeculeerd over een gecoördineerde renteverlaging in de industrielanden.

Camdessus zei gisteren in een toespraak in New York te verwachten dat Japan volgend jaar uit de recessie komt, mits het de beoogde hervormingen uitvoert. “We geloven in dit scenario. Maar als het niet uitkomt, zitten we in de problemen”.

Camdessus herhaalde dat het IMF klaar staat voor financiële steun aan Latijns Amerika, dat is meegesleept door de crises in Azië en Rusland. “We hebben bij mijn weten nog geen verzoeken om hulp gekregen, maar in deze snel veranderende wereld is alles mogelijk.”

Speculaties over omvangrijke IMF-steun voor Brazilië leidden gisteren tot enorme koerswinsten op de effectenbeurzen in Latijns Amerika. De Bovespa-index in Sao Paulo schoot omhoog met 18,7 procent.

Volgens de gezaghebbende Amerikaans-Hongaarse financier George Soros is het IMF niet in staat een verdere escalatie van de internationale problemen te voorkomen. “Ook als het IMF de toegezegde extra middelen krijgt, zal het fonds de crisis niet kunnen oplossen”, zei Soros tegenover de bankencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het is juist het Congres in de VS dat uitbreiding van de IMF-middelen nog steeds tegenhoudt.

Soros was uiterst somber over de situatie. Volgens hem trilt het kapitalisme op zijn grondvesten. “Het kapitalistische stelsel dat in dit land zorgde voor opmerkelijke welvaart in de afgelopen tien jaar begint barsten te vertonen.” Volgens Soros zal de rente in de VS omlaag moeten. Andere grote industrielanden zouden moeten volgen, maar de financier verwacht dat Duitsland zich zal verzetten tegen zo'n gecoördineerde actie.

Hans Tietmeyer, president van de Duitse Bundesbank, toonde zich gisteren al huiverig over het plan. Tietmeyer zei dat de economische omstandigheden in de wereld te veel uiteenlopen. Bovendien is er volgens hem geen fundamentele reden voor een verlaging van de rentetarieven in Europa. (RTR, AFP, ANP)