'Zelfs voor telefoon is geen geld'

Willem Bas van Ingen Schenau (35) is hoofdagent van politie bij het korps Hollands Midden (werkgebied Leiden en Voorschoten). Hoopt dat het kabinet zich aan zijn belofte van meer blauw op straat houdt.

“De politie krijgt 375 miljoen gulden tot het jaar 2002. Mijn korps moet daarvan meer mensen in dienst nemen. Het korps is zwaar onderbezet, we kunnen ons werk niet naar behoren doen. Ik ben motoragent en als ik een aanrijding opneem, dan knippert het lampje op de mobilifoon al voor de volgende melding.

De politie krijgt de komende jaren 5.000 mensen extra op straat, waaronder 3.000 nieuwe agenten en surveillanten. Eerst zien, dan geloven. De vorige minister beloofde ook extra mensen. Vorig jaar kregen we er hier twintig mensen bij, op een totaal van 1.500 man, nou, daar voel je weinig van. Bovendien mogen surveillanten minder doen. Ze draaien geen nachtdienst, schrijven geen groot proces-verbaal uit en handelen geen aanrijdingen af.

En dan moet de politie efficiënter gaan werken om de overige 2.000 agenten op straat te krijgen. Het kan hoor, efficiënter werken. In sommige korpsen, niet bij ons, heeft een agent een draagbare computer en een mobiele telefoon bij zich. Zo kan hij de aangifte van een woninginbraak zo in de centrale computer zetten. Dan hoeft hij niet meer in klad te schrijven, naar het bureau en de aangifte overtikken. Maar zo'n laptop en telefoon kosten geld.

Hier in het hoofdgebouw wordt steeds de man van de onderhoudsdienst opgeroepen. Geef die kerel toch een mobiele telefoon, zei ik laatst. Maar zelfs daar is geen geld voor. We kunnen best zeggen: bij aanrijdingen met een schade minder dan 1.000 gulden komen we niet. En wat dan? Dan lopen er twee extra agenten in het winkelcentrum, maar bij die aanrijding twee straten verderop komen ze niet. Zo benadelen we de mensen die ons nodig hebben, die notabene met hun belastinggeld voor ons betalen.

We komen om in het overwerk, dat wordt uitbetaald in vrije uren. Ik heb nog 244 vrije uren staan, waarvan ik er 144 moet opmaken, want ik mag honderd uren meenemen naar volgend jaar. Ik denk niet dat ik dat red. De Arbeidstijdenwet rijdt ons in de wielen. Soms wil ik een dienst ruilen, maar dat kan haast nooit. Tussen twee diensten moet minimaal tien uur rusttijd zitten, terwijl er tussen een late en een vroege dienst maar acht uur zit.

Mijn salaris van 4.988 gulden bruto per maand inclusief onregelmatigheidstoeslag? Ach, mij hoor je niet klagen. Ik hou van mijn werk, ik hou van het verkeer. Ik heb een huis, een auto, en ik kan met mijn gezin op vakantie. Dan is het toch goed.''

    • Yaël Vinckx