Wonderful Copenhagen

Hoe komen we erbij dat we in Nederland zo vooruitstrevend en vrij zijn en denken? Een weekendje Kopenhagen maakt duidelijk dat daar met zoiets als softdrugs op een veel volwassener manier wordt omgegaan dan hier. In Nederland mogen softdrugs, we zijn er wereldberoemd om. Maar waar het wel kan en waar niet is volstrekt onduidelijk.

Als ik in mijn stamkroeg iemand een joint ruik roken heb ik moeite daar wat over te zeggen. Moet ik dit accepteren, is dit te toleren? Het stinkt in ieder geval. Maar als ik er iets van zeg dan ben ik asociaal of een ouderwetse nerd en of ik normaal wil doen.

In Kopenhagen is een soort vrijstad gecreëerd waar gewoon geblowd en gedeald mag worden. Fanatieke hippies veroverden al weer jaren geleden een oud kazernecomplex aan de rand van het centrum en maakten daar hun eigen vrolijke wereldje. Een beetje slordig komt dat wereldje, in vergelijking met het keurige centrum, wel over. Maar na een half uurtje ronddolen langs marktkraampjes met pijpjes, zakjes happyness en verschillende soorten vloei wil je niet anders meer.

Het café in de oude kantine verkoopt geen alcohol, wel cappucino en je kan een backgammonspel lenen. De tent staat stijf van de drugs, maar NO HARDDRUGS zoals de borden duidelijk maken. Hier mag geblowd worden, dat weet je, en dat is dan ook niet erg. Sterker nog, ondanks dat ik nooit meer zo'n hijs zal nemen vind ik het vooral leuk. Na negen spelletjes backgammon op het terras, een tafelvoetbalspel en wat gefilosofeer over Christiania (zo heet deze wijk), slenter ik langs de van binnen fraai opgeknapte barakken en een rivier met huisjes met steigers met zelfgemaakte zeilboten. Die idealisten hebben hun zaakjes goed voor elkaar, het zijn bijna yuppen. Ik zou hier even kijken, het werd een middag en ik ga vanavond weer terug. 'That is OK, you Netherlander.'

Er is maar één regel. Het is verboden om foto's te maken. Mogen papa en mama het niet weten? Of de politie? Of kunnen deze relaxte lui simpelweg niet tegen het flitslicht? Zijn we toch iets verder dan de Denen. Want een foto voor de coffeeshop is toch een must voor een buitenlandse toerist in Amsterdam.

    • Maarten Veeger