Witte pakken

Als kort na het neerstorten van de El Al-Boeing in de Bijlmer omwonenden 'mannen in witte pakken' hebben gezien is het niet de eerste keer geweest dat angst en schrik zo'n verschijning hebben opgeroepen.

In het voorlaatste hoofdstuk van Boek XXI van zijn geschiedenis van Rome 'Ab Urbe Conditia' vertelt de Romeinse geschiedschrijver Titus Livius hoe de bevolking van Rome en omstreken, verschrikt door de oprukkende legers van de Carthaagse veldheer Hannibal, allerlei wondertekenen ziet.

Onder andere 'in agro Armiternino multis locis hominum specie procul candida veste nec cum ullo congressos' (in het gebied van Amiternum op veel plaatsen in de verte geheel in het wit geklede menselijke gedaanten, zonder dat die met iemand gesproken hadden).

Dat was in 217 voor Christus.

    • J.J.F. Aleva