WEERMENSEN

Het weer ligt deze dagen op ieders tong, regenrecords worden gebroken, kelders lopen onder en iedereen regent kletsnat. Ook Reinier van den Berg, meteoroloog en weerman bij RTL4 en verbonden aan Meteo Consult, kan er niet van genieten. “Er heersen nu echt belachelijk lage temperaturen. En bij zo'n regenval komt de Nederlandse samenleving bijna tot stilstand, omdat men niet op de grillen van de natuur is ingesteld.”

Die vervreemding van de natuur ziet hij meer om zich heen. “Mensen die zich voorthaasten in de 24 uurs-economie hebben weinig oog voor de winterse rijp op het grasveld. Als het vriest maak ik weleens van dichtbij foto's van bevroren bladeren, en dan zie je de nieuwe knoppen tevoorschijn komen. Het leven komt alweer op gang.” Een zwak heeft hij voor grotere natuurfenomenen. “Ik ben nu twee keer met collega's naar de Verenigde Staten gereisd om tornado's na te jagen. De gigantische onweersbuien die daar mee gepaard gaan vind ik werkelijk het summum. We hebben dagen rondgereden in een busje, maar we zagen helaas slechts een windhoos, van die slurven aan de wolken.” De meteorolgie blijkt voor hem meer te zijn dan een uit de hand gelopen hobby. “In het weer vind ik het Godsbewijs. Ik verwonder mij over de elementen, die prachtige machine, die blijk geeft van een enorme intelligentie van de maker. Bij mij gaan religie en wetenschap samen.”