VS: Noord-Koreaanse raket droeg satelliet

WASHINGTON, 15 SEPT. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren bevestigd dat de Noord-Koreaanse raket die op 31 augustus over Japan vloog, een satelliet in een baan om de aarde moest brengen. De lancering van de tweetrapsraket van het type Taepo-dong-1 mislukte. De eerste trap stortte in de Japanse Zee, de tweede trap van de raket vloog over Japan en landde in de Stille Oceaan.

De raket veroorzaakte grote onrust in Japan en Zuid-Korea. Aanvankelijk nam men aan dat het ging om een ballistische raket voor militaire doeleinden. Er werd geen geloof gehecht aan Noord-Koreaanse verklaringen over de lancering van een satelliet, omdat Amerikaanse specialisten geen satelliet waarnamen op de plaats in de ruimte die de Noord-Koreanen opgaven in hun verklaringen.

De bevestiging dat het gaat om een satelliet heeft de ongerustheid niet weggenomen. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toont de lancering aan dat Noord-Korea “het bereik van zijn raketten kan opvoeren en zijn buren kan bedreigen”. De Noord-Koreaanse raket heeft een bereik van 1.500 kilometer en bestrijkt het hele territorium van Japan.

Het raketincident vormde gisteren het belangrijkste thema tijdens overleg tussen de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea in Washington. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, bood Japan hulp aan bij het ontwikkelen van een luchtverdedigingssysteem.

De Amerikanen beschikken echter nog niet over een systeem dat in staat is ballistische raketten te onderscheppen. Het THAAD-project, dat verdediging op grote hoogte mogelijk moet maken, heeft tot nog toe geen resultaat opgeleverd.

Noord-Korea houdt ondertussen vol dat de lancering succesvol is verlopen en dat de satelliet, Lichtende Ster genaamd, zijn honderdste baan om de aarde heeft gemaakt.