Vreugde beurzen na speech Clinton van korte duur

NEW YORK/AMSTERDAM, 15 SEPT. De Amerikaanse financiële markten hebben gunstig gereageerd op de oproep van president Clinton tot maatregelen om de internationale financiële crisis tegen te gaan, en de suggestie van de G7 gisteren in Londen dat de rentes kunnen dalen. Maar op de Europese beurzen sloeg de stemming vanmorgen na een gunstige opening weer om.

Wall Street wist een gunstige opening vast te houden, en in een reactie op Clinton steeg het Dow Jones-gemiddelde zelfs boven de 8.000 punten, om uiteindelijk 149,85 punten (1,92 procent) hoger te sluiten op 7945,35 punten. Winstwaarschuwingen van Disney en Hilton Hotels kopnden de stemming niet drukken.

Vooral banken, technologiefondsen en luchtvaartmaatschappijen deden het goed. Bevrijd van de pilotenstaking steeg het aandeel Northwest Airlines met 8 procent.

Ook in Latijns Amerika werd gunstig gerageerd. In Brazilië sloot de Bovespa-index 7,8 procent hoger, op basis van Clintons opmerking dat de internationale gemeenschap er alert op moet zijn dat de crisis zich niet uitbredit tot Latijns Amerika.

Ook in Argentinië sloot de Merval-index hoger, met 5,4 procent. Mexico kwam uit op een winst van 3,6 procent en Venezuela 1,6 procent. Alleen Chili eindigde iets lager, met een verlies van 1,2 procent. Latijns-Amerikaanse obligaties noteerden licht hoger in koers, maar de druk op de Brazliaanse real bleef.

Amerikaanse beleggers blijven wantrouwend tegenover Latijns Amerika staan. De vraag is of de ingrepen die de Braziliaanse regering zich tot nu toe heeft voorgenomen, in staat blijken om een val van de real te voorkomen. Vorige week werd bekend dat het kapitaal met een tempo van 1 miljard dollar per dag Brazilië verlaat. Een verhoging van de rente moet de vlucht uit de real voorkomen, en bovendien zijn er begrotingsbeperkende maatregelen aangekondigd. Beleggers blijven ongerust of de real het uithoudt tot 4 oktober, wanneer er presidentsverkiezingen zijn in Brazilië, en waarna pas de noodmaatregelen met de begroting daadwerkelijk kunnen worden geëffectueerd.

De Amerikaanse dollar reageerde met een nieuwe verzwakking op Clintons speech en de toegenomen mogelijkheid dat de landen van de G7 een gecoördineerde renteverlaging doorvoeren. De munt zakte vanmorgen met bijna een cent naar 1,9020 gulden, maar trok wel een yen aan op 132,77 yen. Vorige week vrijdag zakte de dollar even naar een koers van onder de 1,90 gulden en was daarmee het zwakste sinds de zomer van vorig jaar. In Azië lieten de beurzen vanmorgen een gemengd, licht negatief beeld zien.

De Europese beurzen konden mede door de wat zwakkere dollar niet profiteren van de vertrouwensopleving op Wall Street en in Latijns Amerika en noteerden rond het middaguur vrijwel allemaal lager. Londen verloor 0,6 procent, Frankfurt 1 procent en Parijs 0,9 procent.

Gaandeweg de ochtend nam de onzekerheid toe over de Lewinsky-affaire, de beweeglijkheid van de financiële markten en lagere koersen voor in Londen verhandelde termijncontracten op de Amerikaanse Standard & Poor-beursindex. Die wezen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag.