THE ECONOMIST

The Economist is verkrijgbaar in de kiosk. www.economist.com

De dagen van de personal computer zijn geteld. De meeste gebruikers zullen hun computer verruilen voor gespecialiseerde apparaten met een betrouwbaarheid en een gebruiksgemak die de pc ontbeert. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme mobiele telefoons, handcomputers, netwerkcomputers en PDA's (personal digital assistants). Volgens recent onderzoek, schrijft The Economist, is de pc veel te ingewikkeld voor mensen die het apparaat alleen maar gebruiken voor e-mail, internet en spelletjes, en staat het doorgaans in de verkeerde kamer.

De belangrijkste oorzaak van deze digitale ontwikkeling is dat de pc ook minder geschikt is voor gebruik door bedrijven. Koppeling van de pc aan het bedrijfsnetwerk leek aanvankelijk het ei van Columbus te zijn maar ontpopt zich als een nachtmerrie van complexiteit en anarchie. Irving Wladawsky-Berger,hoofd van IBM's internet-divisie, schetst de computer-situatie in het bedrijfsleven als het digitale equivalent van de Toren van Babel. Hij vergelijkt de huidige toestand met die van de elektriciteit in 1900.

De nieuwe gespecialiseerde apparaten zullen betrouwbaar en goedkoop kunnen zijn omdat ze zo ontworpen worden dat ze in ieder geval één ding goed kunnen. Hardware-producenten als NEC, Hitachi, Sony en Philips zullen volgens het blad de grote winnaars zijn van het tijdperk na de pc. De nieuwe apparatuur zal zich concentreren rond de televisie en zal meer lijken op de huidige stereo-installaties dan op de tegenwoordige computer. Ook bedrijven als Nokia, Ericsson en Motorola gooien hoge ogen op de consumentenmarkt voor slimme mobiele telefoons.

Volgens het blad zijn de pc-producenten de verliezers, omdat ze bijna allemaal zitten te suffen, uitgezonderd een onderneming als het Taiwanese Acer, die bezig is met de ontwikkeling van een computer die met vijf verschillende combinaties van apparaten kan worden uitgerust, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Natuurlijk is er plaats voor meer dan een producent op de nieuwe markt, maar de marges zullen flinterdun zijn. Het blad voorziet dat de kleinere softwarebedrijven meer kansen krijgen omdat een wereld met minder pc's de dominantie van Microsoft vermindert. Toch krijgt ook Microsoft nieuwe kansen omdat handcomputers veel lijken op de huidige pc. De nieuwe ontwikkelingen maken duidelijk dat de overheid vijf jaar te laat komt met haar antitrust-actie tegen Microsoft.

    • Herman Frijlink