Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De uitzending is geheel gewijd aan Prinsjesdag. Ned.2, 17.29-19.00u.

Netwerk. Premier Kok vertelt hoe hij het land over de drempel van de 21e eeuw wil brengen. De uitzending is op deze derde dinsdag in september geheel gewijd aan de plannen van Paars II. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Gezamenlijke uitzending van Nova en Den Haag Vandaag ter gelegenheid van Prinsjesdag. Het programma wordt rechtstreeks vanuit de Ridderzaal in Den Haag uitgezonden, met onder meer een debat met de vice premiers Els Borst en Annemarie Jorritsma en de nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens. Ned.3, 22.40-23.30u.

Algemene Beschouwingen. Rechtstreeks verslag van de Algemene Politieke Beschouwingen over de Troonrede in de Tweede Kamer. Ned.2, morgen, 12.30-17.29u.

DOCUMENTAIRES

Kamp Duindorp. Documentaire van Hans Polak over de Scheveningse wijk Duindorp, waar tussen 1945 en 1947 een paar duizend vermeende NSB'ers werden opgesloten. In totaal werden er in de dagen na de bevrijding ruim honderdduizend landgenoten opgepakt. De leden van de Binnenlandse Strijdkrachten pakten echter ook mensen op die nauwelijks iets hadden gedaan. Sommigen weten nog altijd niet waarom. Ned.3, 23.20-00.20u.

DRAMA

De Grote Drie. Slot van een vierdelige gedramatiseerde documentairereeks over de wereldleiders Churchill, Roosevelt en Stalin, gespeeld door Michael Caine, Bob Hoskins en John Lithgow. Wanneer de geallieerden terrein winnen op het Europese vasteland, beginnen Churchill, Stalin en Roosevelt al te overleggen over de naoorlogse situatie. Voor Churchill wordt duidelijk dat Engeland zijn positie als wereldleider begint te verliezen. Hij vermoedt dat Stalin meer wil dan alleen winnen van Duitsland. Dit vermoeden wordt niet weggenomen tijdens een conferentie van de grote drie in Yalta in 1945. Ned.2, 21.40-22.25u.

AMUSEMENT

O dierbaar België. In deze humoristische documentairereeks over Belgie, vandaag De Ministeriële route. Geert Hoste trekt langs de huizen van een 15-tal Vlaamse politici. Want, zoals hij zegt, 'Belangrijker dan de man of vrouw achter de politicus, is zijn gevel. Is het niet thuis dat de politici op hun briljante ideeën komen?' Met ook de waarde van de huizen van o.a. Dehaene, Vande Lanotte en Tobback. Belgie 2, 20.30-21.00u.

Upper Crust. Serie culinaire reisreportages waarin society fotograaf Christopher Sykes een kijkje neemt in de keukens van de adel. Vandaag brengt hij een bezoek aan de keukens van Biddick Hall in Northumberland waar kokkin Berta Johnson al 40 jaar de scepter zwaait. BBC2, 21.00-21.30u.

Bij Violet. In deze talkshow praat Violet Valkenburg met mensen die al jarenlang bezeten zijn van hun passie en daar ook hun vak van gemaakt hebben. Vanavond zangeres Jard van Nes die als mezzo-sopraan dag in dag uit studeert om haar stem zo optimaal mogelijk te laten klinken; en Govert Schilling, die vanaf het moment dat hij de planeet Saturnus door een sterrenkijker zag, bezeten is van sterren en de onmetelijkheid van het heelal. Hij schrijft er boeken over. Ned.1, 22.00-22.40u.

Pilot Night. RTL4 stelt een maal per maand (gesjeesde) programmamakers in de gelegenheid hun afgewezen programma concept alsnog op televisie te brengen. De kijkers kunnen na afloop telefonisch hun stem uitbrengen om te beslissen of het programma terug mag komen, of niet. Vanavond: De Nachtmerrie, een humoristische talkshow met een boerentintje. Rocker Bennie Jolink ontvangt, bijgestaan door schrijver Ronald Giphart, in zijn tot nachtstal omgebouwde koeienstal gasten van allerlei pluimage. RTL4, 23.00-23.30u.

MUZIEK Histories: Vlaamse Reuzen. Serie portretten. Met de grote hit 'Ring ring, I've got to sing' rees in 1964 de ster van Ferre Grignard. De Antwerpse cafézanger ging ongewild een korte stormachtige carrière tegemoet, die hem uiteindelijk op de planken van de Parijse Olympia bracht. Maar Grignard wilde eigenlijk geen carrière in de showbizz, maar hij zat nu eenmaal op de trein richting succes. De biografie van een zanger die eigenlijk schilder wilde zijn. Belgie 2, 21.00-21.50u.

KUNST Theodor Fontane - Stationen eines Lebens. Portret van schrijver Theodor Fontane, n.a.v. zijn honderdste sterfdag op 20 september. Duitsl. 2, 00.25-1.10u.

TV FILM

Hidden in Silence. Film gebaseerd op waar gebeurd verhaal handelt over een niet-joodse pleegdochter van joodse ouders die tijdens WO II dertien joden in haar huis verborgen houdt. Belg.1, 20.25-22.25u.

A Hazard of Hearts. Barbara Cartland-romannetje stond aan de basis van deze dweperig romantische verfilming uit 1987 van John Hough met in de hoofdrollen Diana Rigg, Helena Bonham Carter, Edward Fox en Christopher Plummer. Bonham Carter speelt de voor haar zo vertrouwde rol van obstinaat verwend nest dat door haar vader (Christopher Plummer) tijdens een kaartspel wordt ingezet. Oude viezerik Edward Fox verspeelt haar gelukkig meteen weer aan de knappe lord Gilbert die haar meeneemt naar het slot van zijn moeder, Diana Rigg. Uiteraard wordt Carter verliefd op haar geliefde 'tegen wil en dank'. Duitsl.2, 01.10-02.40u.

FILMS

Sibling Rivalry (Carl Reiner, 1990, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Dark Victory (Edmund Goulding, 1939, VS). Melodrama-vehikel voor Bette Davis is wel omschreven als de Rolls-Royce onder de tearjerkers. Gefortuneerde dame zal spoedig overlijden aan een hersentumor. Ook met George Brent, Humphrey Bogart, Geraldine Fitzgerald, Ronald Reagan. Duitsl.1, 0.45-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.