Partijen Cambodja bereid tot overleg

PHNOM PENH, 15 SEPT. De drie politieke rivalen in Cambodja, zittend premier Hun Sen en de oppositieleiders prins Ranariddh en Sam Rainsy, zijn overeengekomen rond de tafel te gaan zitten om een uitweg uit de politieke impasse te zoeken. Dit heeft de Thaise vice-premier Sukhumbhand Paribatra, die de rol van bemiddelaar op zich heeft genomen, gisteren bekendgemaakt na overleg met koning Sihanouk.

Volgens Sukhumbhand zijn de partijen, die hij één voor één ontving, op dit moment “dichter bij elkaar dan ooit”. Op 24 september moet het parlement officieel voor het eerst bijeenkomen. Ranariddh en Rainsy weigerden hier tot voor kort zitting in te nemen, maar tijdens de gesprekken van gisteren zegden zij toe dit wel te zullen doen. Wanneer de verdere besprekingen gepland staan, is nog onduidelijk.

Cambodja verkeert al sinds 26 juli, de dag waarop Hun Sen de verkiezingen won, in een crisis. Ranariddh en Rainsy beschuldigen de premier van stembusfraude. Een regering is nog niet gevormd, omdat Hun Sen niet de vereiste tweederde meerderheid heeft behaald.

Sinds 26 juli wordt er door oppositie-aanhangers bijna dagelijks gedemonstreerd. Hierbij zijn ten minste twee doden en talloze gewonden gevallen, doordat ordetroepen met harde hand optreden. Ook bij twee protestmarsen gisteren raakten enkele personen gewond. Twee buitenlanders - een Amerikaan en een Duitser - werden opgepakt, omdat zij een vlag van de Verenigde Staten en van de Verenigde Naties droegen. Zij zullen worden uitgezet wegens “het veroorzaken van sociale onrust”.