Museum koopt Romeins beeld

15 SEPT. Het Limburgs Museum in Venlo heeft onlangs een bronzen beeldje van Attis gekocht. Het 12 centimeter hoge beeld is afkomstig uit een particuliere collectie. Van dit soort bronzen beeldjes zijn er tot nu toe zeven gevonden in Nederland. Het Limburgs Museum beschouwt het beeldje als een van zijn topstukken. Het zal in de nieuwbouw van het museum, die in het jaar 2000 opent, een vaste plaats krijgen.

De jonge herder Attis is in de Romeinse mythologie de geliefde van de vruchtbaarheidsgodin Kybele. Als Attis ontrouw is, straft Kybele hem met krankzinnigheid. De waanzinnige Attis castreert zichzelf en sterft. Het beeldje, dat dateert uit de eerste eeuw na Christus, laat Attis zien op het moment van de zelfontmanning.

Het beeldje stond oorspronkelijk op het altaar in het heiligdom van een Romeinse villa in de omgeving van Margraten. Waarschijnlijk speelde het een rol in vruchtbaarheidsriten. Het beeldje zal 4 oktober het eerst aan het publiek worden getoond.