'Met eigen huis krijg je niets'

Koos Karel (42) had werk vanaf zijn zestiende. Zat daarna twee jaar in de WW en een half jaar in de bijstand. Heeft sinds een jaar een Melkertbaan. Vindt dat iemand met een uitkering niet zijn eigen huis hoeft op te eten.

“Ik heb net mijn contract binnen voor mijn Melkertbaan. Het is weer voor een jaar. Elk jaar zit je in spanning of je mag blijven. Je hebt geen vastigheid. Vlak voordat het jaar is afgelopen kreeg ik te horen dat ik mocht blijven. Ik ben nu chauffeur. Voordat ik in de WW ging, was ik stratenmaker. Mijn baas ging failliet, en als je veertig bent kun je het in de bouw wel vergeten. Dat is moeilijk te verteren, vooral als je er niets aan kunt doen dat je op straat staat. Nu rij ik mensen heen en weer. Die parkeren voor vijf gulden hun auto buiten de stad en worden gratis naar het centrum gebracht. Vijf busjes hebben we, helemaal nieuw. En we rijden steeds meer mensen. Ik ben wel blij met die Melkertbaan. Je hebt tenminste werk en je bent onder de mensen. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik met die baan mijn huis kan houden.

Ik heb een koophuis, een bovenwoning, gewoon een simpele arbeiderswoning. Toen ik in de bijstand kwam, kreeg ik geen uitkering door dat huis. Je krijgt wel geld van de sociale dienst, maar dat moet ik nu terugbetalen. Tienduizend gulden is dat en ik betaal honderd gulden per maand af. Om te kijken wat voor uitkering je mag hebben, komen ze ook je huis taxeren. Drieduizend gulden kost dat. Moet je zelf betalen. Dat zit in die tienduizend.

Alles wilden ze van mij en van mijn vrouw weten, voordat ik dat geld kreeg. We moesten bankafschriften laten zien en allerlei formulieren invullen en als we niet mee wilden werken, zeiden ze, dan kregen we niks.

Het is toch belachelijk dat ik geen uitkering krijg, omdat ik een huis heb. Als je in een huurhuis woont, krijg je alles: die uitkering, maar ook huursubsidie, kwijtschelding van lokale lasten en van onroerend-goedbelasting, een gratis bibliotheekkaart en dergelijke. Maar als je een eigen huis hebt, krijg je dat niet.

Nu betaal ik dus én hypotheek én die aflossing. Toen ik in de WW zat kreeg ik 2.400 gulden netto. In de bijstand was dat 1.900 en nu met die Melkertbaan is het 2.200 gulden netto. Ik heb een brief waarin staat dat dat het minimumloon is plus twintig procent voor onregelmatige diensten. Want ik werk ook vaak 's avonds en op zaterdag.

Ik zeg altijd: als je een eigen huis hebt, moet je tot je 65ste werken. Ze moeten daar andere wetten voor maken: als je vijftig bent en je komt niet meer aan de bak, dat je dan je huis niet hoeft op te eten. Niet mensen met een huis van acht ton, maar mensen zoals ik, die hun hele leven hebben gewerkt voor hun huisje.''

    • Robert Giebels