KPN levert in op flauwe beurs

AMSTERDAM, 15 SEPT. Telecomfonds KPN was vanochtend de grote verliezer op het Damrak, nadat de koers gisteren nog met 5,20 gulden steeg. Tijdens de ochtendhandel verloor het aandeel 2,70 gulden en kwam uit op 65,30 gulden. Het fonds was daarmee relatief de grootste daler onder de hoofdfondsen. Ook uitzendbedrijf Vedior leverde vanochtend flink in. De koers daalde met 2,80 gulden (4,4 procent) naar 60,20 gulden. Andere fondsen daalden minder scherp. Vlak na het middaguur noteerde de beursgraadmeter, de AEX-index 1020,21 punten. Dat is 13,45 punten (1,2 procent) lager dan het slot van gisteren. Ook Parijs en Frankfurt stonden halverwege de dag 1,2 procent lager. Londen verloor 1 procent.

Amsterdamse effectenhandelaren gingen er voor opening van de beurs nog vanuit dat vandaag winst zou worden geboekt. Dat optimisme stoelde voornamelijk op de gang van zaken op Wall Street en de Latijns-Amerikaanse beurzen, die gisteravond met hogere koersen sloten. “Daarop hebben wij al een voorschotje genomen”, aldus een handelaar na opening van de handel. “Bovendien is het sentiment zo overheersend negatief dat een hoger Wall Street geen doorslaggevende invloed heeft.”

Een andere oorzaak voor de negatieve stemming zien handelaren in nieuwe publicaties over Latijns Amerika. Kredietbeoordelaar Moody's zou de risico's die zakendoen in de regio met zich meebrengt een stuk ernstiger inschatten dan tot voor kort. Een van de weinige uitzonderingen onder de hoofdfondsen was vanmorgen ING. Beleggers konden de mededeling wel waarderen dat ING haar belang in de Duitse BHF Bank heeft verhoogd tot 39 procent. Het aandeel steeg met negen dubbeltjes naar 107,20 gulden. Andere echte winnaars waren alleen te vinden op de lokale markt.

LCI Computer Group maakte fraaie halfjaarcijfers bekend en werd daarvoor beloond met een koerswinst van ruim 4,5 procent naar 28,50 gulden. De aankondiging van een aandelensplitsing van De Boer Unigro bij de overname van Vendex Food viel ook niet verkeerd: De Boer klom van 124,50 gulden naar 126,00 gulden.

Grote verliezer bij de Midkapfondsen was BolsWessanen. De koers van dit fonds daalde met een gulden naar 25,40 gulden. “Minimale omzetten en nauwelijks kopers. Typisch iets voor een kwakkelbeurs”, zegt een handelaar. “Ik hoop dat we nog wat te doen krijgen, anders zit iedereen hier de hele middag Prinsjesdag te kijken.”

NEW YORK Wall Street slaagde er gisteren niet in de koersniveaus van de middaguren, toen de Dow Jones-index boven de 8000 punten steeg, vast te houden. Uiteindelijk sloot de beurs van New York op 7945,35 punten, 149,85 punten boven het slot van vrijdag.

TOKIO De beurs van Tokio was vandaag gesloten in verband met Ouderendag. De beurs van Hongkong sloot vanochtend 0,9 procent hoger.