Klene praat over verkoop Koetjesrepen

ZAANDIJK, 15 SEPT. De bekende Koetjesrepen komen mogelijk in Belgische handen. Cacao- en dropfabrikant Klene in Zaandijk onderhandelt met enkele gegadigden, waaronder een Belgische firma, over de verkoop van de repen. Klene wil van deze lage-welvaarts-chocolade af, omdat de verkoop daalt.

Haast met de verkoop van de Koetjesrepen heeft Klene-directeur R. Gaus niet. De fabriek waar de chocolade gemaakt wordt gaat pas midden volgend jaar dicht.

Klene publiceerde vandaag ondanks een dalende verkoop bij Koetjesrepen en sommige naamloze dropsoorten een hogere halfjaarwinst. Het nettoresultaat klom 2 procent tot 1,41 miljoen gulden. De omzet daalde met 7 procent tot 25,8 miljoen gulden.

Klene had last van een krimpende binnenlandse dropmarkt. De omvang nam in de eerste zes maanden met 3 procent af, waardoor Klene minder merkloze dropsoorten verkocht. “Het is een trend van vorig jaar die vooral in het eerste kwartaal heeft doorgezet”, zegt Gaus. Klene ziet ook achteruitgang van het aantal verkooppunten. “Er zijn steeds minder kraampjes die drop verkopen.” Verder remt het oprukken van de pizza's en hamburgers de dropverkoop.

Om het tij te keren concentreert Klene zich vooral op de versterking van zijn dropmerken. De verkoop van Klene Muntdrop loopt uitstekend. Het is volgens Gaus de grootste stijger in zijn assortiment. Ook de afzet van zachte pepermuntsoorten groeit. Klene houdt daarom vast aan zijn verwachting dat de nettowinst over 1998 zal stijgen. (ANP)