Khamenei: regionaal conflict; Iran brengt leger in staat van paraatheid

TEHERAN/ISLAMABAD, 15 SEPT. De Iraanse opperste leider ayatollah Khamenei heeft vanmorgen het leger in staat van paraatheid gebracht. Hij waarschuwde gisteren voor een regionaal conflict in het Midden-Oosten als gevolg van de gevechten in buurland Afghanistan.

“Alle overheidsdienaren, inclusief die in het leger, moeten klaarstaan voor een snelle en beslissende uitvoering van besluiten die noodzakelijk en juist geacht worden voor dit land,” aldus Khamenei. Hij reageert op de verovering zondag van het laatste belangrijke pro-Iraanse bolwerk Bamiyan in Afghanistan door de fundamentalistische moslimbeweging Talibaan. Het overwegend shi'itische Iran voelt zich verantwoordelijk voor de shi'itische minderheid in buurland Afghanistan, dat nu voor circa negentig procent beheerst wordt door de sunnitische Talibaan.

Iran heeft inmiddels circa 200.000 soldaten aan de grens met Afghanistan gemobiliseerd. Het Iraanse leger telt een half miljoen manschappen. De Talibaan hebben naar schatting 10.000 strijders in het grensgebied op de been gebracht. Via een radiostation waarschuwde de Afghaanse fundamentalistische moslimbeweging Teheran geen troepen Afghanistan binnen te sturen, omdat de strijders over voldoende manschappen zouden beschikken om een aanval af te slaan. Volgens de Talibaan moeten er vreedzame besprekingen komen.

Khamenei zei in een radiotoespraak: “Ik heb tot nu toe het ontstaan van een conflict in deze regio kunnen voorkomen. (...) Maar iedereen behoort te weten dat nu een groot gevaar dreigt.” De enige manier om regionale escalatie te voorkomen, is het oprukken van de Talibaan en het Pakistaanse leger in Afghanistan een halt toe te roepen, zo voegde hij eraan toe.

Pakistan, één van de drie landen die de Talibaan erkent als wettige regering, heeft consequent ontkend troepen in buurland Afghanistan te hebben, of de Talibaan van wapens te voorzien.

De Talibaan-beweging ontkent beschuldigingen van Teheran dat er bij de inname van Bamiyan kinderen en onschuldige burgers omgebracht zouden zijn.