Justitie doet inval bij Ecobel in Zwolle

ROTTERDAM, 15 SEPT. Justitie heeft vrijdag de boekhouding van de Zwolse vereniging en stichting Ecobel in beslag genomen. Ecobel en diens bestuurders worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en de overtreding van de Wet Toezicht Kredietwezen 1992 en de Wet Toezicht Beleggingsinstellingen.

Justitie is van mening dat het bedrijf een beleggingsinstelling is. Bestuurder J.M. betwist dat en vindt daarom ook dat hij niet hoeft te beschikken over de vergunningen die bij een beleggingsinstelling horen. Bij de inval is niemand gearresteerd.

Ecobel biedt in advertenties Surinaams tropisch hardhout aan. Klanten die hier op in gaan, speculeren op lange termijn op de prijsontwikkelingen van de bomen. Zodra de bomen rijp zijn om gekapt te worden, worden ze weer verkocht. Ecobel garandeert op de aanschafprijs een rendement van 11,6 procent.

De instelling presenteert zich in landelijke dagbladen en financiële tijdschriften als een samenwerkingsverband van investeerders die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling en exploitatie van bosbouwprojecten in Suriname. Ecobel zou een zogeheten teakfonds zijn, ook wel 'groenfonds' genoemd. Diverse beleggings- en houtdeskundigen hebben de rendementen die door deze teakfondsen worden voorgespiegeld in twijfel getrokken.

Dat justitie samen met de Economische Controledienst (ECD) vrijdag is overgegaan tot een inval, noemt M. “schandalig”. “Ik voerde op een normale manier overleg met de controle-instanties over onduidelijkheden die er bij hen leefden. Plotseling stonden ze hier voor de deur. Dat ze mij niet hebben gearresteerd wil toch wel zeggen dat ze weinig harde beschuldigingen hebben.”

De Zwolse persofficier van justitie H.J. Moraal verwacht dat het onderzoek enkele maanden in beslag zal nemen.

M. zegt dat hij beschikt over een keurmerk van de FSC, een organisatie die toeziet op het behoud van het regenwoud. “Meer heb ik niet nodig”, meent M.

Ecobel blijft lopende het onderzoek gewoon actief.