'Infotainment maak ik niet'; Hoofdredacteur Rik Rensen weg bij RTL Nieuws

Na negen jaar stapt Rik Rensen op bij RTL4 Nieuws. Nu wil hij een 24-uurs nieuwsstation, voor de media-baas die durft.

HILVERSUM, 15 SEPT. Uit het niets bouwde journalist Rik Rensen in 1989 een nieuwsrubriek op voor het latere RTL4 die inmiddels is uitgegroeid tot een serieuze concurrent van het NOS Journaal.

“De cirkel is rond. Ik heb het bijna tien jaar gedaan en het was een hondenbaan, wel een erg leuke hondenbaan. Ik was pionier, consolidator en de laatste tijd heb ik zelfs een saneringsproces mogen smaken. Nu ga ik een ultieme poging wagen om een 24-uurs nieuwszender van de grond te krijgen. Ik ben in gesprek met topman Porsius van HMG of hij RTL5 beschikbaar wil stellen. Maar als dat niet lukt, dan kan het ook apart. Ik ga op zoek naar investeerders. Ook valt te denken aan internationale groepen als News Corp van Murdoch of CNN.”

Is daarvoor voldoende belangstelling bij de kijker die op televisie al wordt overvoerd met informatie?

“Dit is het eerste echte moment dat het kan, ondermeer door technische ontwikkeling. Televisiemaken wordt steeds goedkoper. Bovendien gooien we zoveel weg. Vandaag zijn drie satellietwagens op de weg, die moeten hun items zo comprimeren. Daar kun je veel langer mee doorgaan. Ook uit vraaggesprekken in de studio's houd je zoveel materiaal over. Verder kun je zo'n zender vullen met relatief goedkope programma's als Een kwestie van kiezen, goeie documentaires en talkshows.

Wat beschouwt u als de journalistieke hoogtepunten van de negen jaar dat u het RTL Nieuws leidde?

“Het begin van de Golfoorlog in januari 1991, binnen twee uur met gasten in de studio en lijnverbindingen: Gert van Brakel in Amman, Connie Mus vanuit Jeruzalem en Willem Lust op weg naar Koeweit. Verder de Bijlmerramp. Toen merkten we eigenlijk voor het eerst dat de kijker niet meer automatisch op de NOS afstemde. En natuurlijk de verslaglegging rond de dood van Lady Di, daarin culmineerde alles wat we daarvoor gedaan hadden.”

En de grootste missers?

“Echte journalistieke missers weet ik eigenlijk niet. Wel de processen die we aan onze broek kregen vanwege de reportage over de Utrechtse wijk Lombok. Dat beschouw ik als een persoonlijk dieptepunt. omdat ik daarin werd beticht van racisme. Ondanks dat we zowel civiel als strafrechtelijk vrijuit gingen, heeft me dat persoonlijk zwaar geraakt. Verder denk ik wel eens als ik naar Nova kijk, hoe die onderzoeksteams hebben opgezet, potverdorie, had ik dat zelf niet eerder moeten doen.”

Er zijn bij HMG geen programma's ontstaan als Nova of Netwerk, die echt beklijven. Hoe komt dat?

“Dat heeft te maken met het soort zenders waarvoor je werkt. Er bestaat weinig belangstelling voor serieuze journalistieke achtergrondprogramma's. Toen we daar mee bezig waren, zaten we net in de hausse van infotainment. Dat zijn programma's die ik niet kan en wil maken. Veronica Nieuwslijn, dat hadden we nooit moeten doen. Als ik me toen beter op de hoogte had gesteld van wat Veronica moest worden, was ik er nooit aan begonnen, veel te serieus. Maar je bent aan het experimenteren, en dat is belangrijk.”