Honig sluit rijstpellerij, zestig banen weg

ROTTERDAM, 15 SEPT. Honig sluit rijstpellerij Euryza in Zwijndrecht. Voor de zestig werknemers die hierdoor hun baan verliezen is een sociaal plan opgesteld.

De vestiging is volgens Honig, een dochter van CSM, niet verliesgevend. Door overcapaciteit op de rijstmarkt dalen de marges echter al jaren. “Het ging echt de verkeerde kant op”, zegt directeur Van Prooyen van Honig Merkartikelen.

Oryza produceert in Zwijndrecht vooral bulkrijst. Een deel van de productie wordt geleidelijk overgeheveld naar een zusterbedrijf in Hamburg. FNV Bondgenoten heeft zich bij de sluiting van Oryza neergelegd. CNV Voeding vreest dat de vestiging niet te redden valt maar wil de noodzaak tot sluiting nader onderzoeken. “Er zitten wel wat veren aan die kip. We willen alle cijfers nalopen en bekijken of het echt niet anders kan”, zegt vakgroepbestuurder L. Bons.

Overigens biedt het voorgestelde sociaal plan volgens hem “een goede basis om verder te onderhandelen.”