HOLE

Hole: Celebrity Skin. Geffen GED 25164.

Sinds de vorige cd van Hole, Live Through This, heeft zangeres Courtney Love dingen meegemaakt waar minder sterke mensen aan onderdoor zouden zijn gegaan: haar echtgenoot pleegde zelfmoord, een bandlid overleed aan een overdosis, ze werd op de voet gevolgd door kwaadwillende media die haar het liefst als heks afschilderden, een filmmaker beweerde dat ze haar man in feite had vermoord. De manier waarop ze zich er doorheen heeft geslagen is bewonderenswaardig, al ging het eventjes mis toen een optreden in Amsterdam voortijdig werd afgebroken, waarin Love mensen in het publiek te lijf ging die iets naar haar hadden gegooid. Hoezeer Love een overlever is, is te horen aan de sterke nieuwe Hole-cd Celebrity Skin; de teksten bevatten veel verwijzingen naar dood en pijn, maar Love klinkt nergens als iemand die treurend bij de pakken neerzit, eerder strijdlustig en bitter-kwaad. Haar talent voor het schrijven van knap gestructureerde songs met pakkende melodieën is verder ontwikkeld, en het is haar gelukt af te raken van het stramien waar Hole in vast leek te zitten: nummers die van zachte, lieftallige coupletten naar stevig uithalende refreinen gingen, met Love's stem op orkaankracht. Soms mis ik die grilligheid: het lijkt erop dat Love zo vastbesloten was een serieuze, ouderwets degelijke rockplaat te maken dat de spontaniteit weggestreken is. Maar de intensiteit waarmee ze de muziek van haar persoonlijkheid doordrenkt is er niet minder door geworden, ook al klinkt ze beheerster.

    • Sietse Meijer