Groene politicus Cohn-Bendit hielp terrorist Klein

PARIJS, 15 SEPT. De Groene Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit en vijf Franse intellectuelen hebben jarenlang de voortvluchtige terrorist Hans-Joachim Klein geestelijk en materieel geholpen. Klein werd vorige week in Normandië gearresteerd na 24 jaar onderduiken. De Groenen worden in de Duitse verkiezingscampagne fel aangevallen op Cohn-Bendits rol.

Klein gijzelde in 1975 samen met zijn 'chef', de terrorist Carlos, elf OPEC-ministers in Wenen; daarbij vielen drie doden. Beiden wisten te ontkomen. Carlos (alias Ilich Ramirez Sanchez) werd in 1992 bij verstek tot levenslang veroordeeld. Twee jaar later ontvoerde de Franse geheime dienst hem in Khartoum, Soedan. In december vorig jaar werd hij in Parijs opnieuw veroordeeld tot levenslang. Van dat vonnis is Carlos in hoger beroep gegaan.

Klein blijkt onder de schuilnaam Dirk een vreedzaam bestaan te hebben geleid in het dorp Saint-Honorine-la-Guillaume, in het département Orne, Zuid-Normandië. Na zijn arrestatie vorige week, waren zijn mededorpelingen stomverbaasd. De 'journalist' Dirk was een actief deelnemer aan het sociale leven. Sommigen wisten dat hij iets met het studentenverzetsjaar 1968 en de toenmalige leider Cohn-Bendit ('Danny le Rouge') te maken had gehad. Dat hij terrorist was geweest en dodelijke acties had uitgevoerd had niemand vermoed.

Cohn-Bendit en de schrijvers/journalisten André Glucksmann, Olivier Rolin, Jean-Marcel Bouguereau, Jacques Rémy en Maren Sell hebben het dagblad Le Monde geschreven om hun rol te onthullen. Zij zeggen dat Klein in 1977 de guerrilla en de gewelddadige actie heeft afgezworen en sindsdien is ondergedoken, zowel om de politie als zijn oude kameraden te ontlopen. Hij was weer trouw geworden aan zijn oorspronkelijke idealen. Nadat hij “publiek en spectaculair had gebroken met het terrorisme” was hij de sympathie van de briefschrijvers waardig. Om hem “te behoeden voor de lange eenzaamheid, en omdat hij heel wat vooral Duitse jongeren van hetzelfde gewelddadige pad had afgehouden” hadden zij hem geholpen, onder meer door het huis te huren waarin hij woonde.

Cohn-Bendits onthulling is wel riskant. Niet alleen wordt Groenen-leider Joschka Fischer er door politieke tegenstanders aan herinnerd dat hij destijds met Klein “samen optrok voor de revolutie” (zoals het weekblad Focus schrijft). Cohn-Bendit maakt ook een goede kans lijsttrekker van de Franse Groenen te worden voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Die spectaculaire overstap van de Frans-Duitse Cohn-Bendit zou in gevaar kunnen komen.

Focus vraagt zich overigens af of de Franse arrestatie op Duitse politie-aanzijzing toeval is, of een politieke streek bedoeld om de opmars van de Duitse Groenen te stuiten.

    • Marc Chavannes