Golf van 'gifaanslagen' verspreidt zich over Japan

TOKIO, 15 SEPT. Een golf van vergiftigingsaanslagen, waarbij tot dusver vijf mensen zijn omgekomen, verspreidt zich sinds de zomer over Japan. Een enkele keer weet de politie een verdachte te arresteren. Zoals afgelopen zaterdag, toen de politie een 25-jarige man oppakte die in augustus insecticide zou hebben gedaan in een heetwaterpot in een bedrijfskantine. Maar het grootste deel van de aanslagen is nog niet opgelost.

De golf begon in juli in de provincie Wakayama, in Midden-Japan. Voor een buurtfeest in de open lucht hadden vrouwen grote pannen kerrie met rijst bereid, die ze voor het begin van het feest alvast naar het terrein hadden gebracht. Tijdens het feest werd een groot aantal feestvierders opeens onwel. Vier mensen overleden. Later bleek dat iemand arsenicum door de kerrie had gemengd.

Het incident in Wakayama is nog steeds niet opgelost, maar wel lijken anderen het idee van willekeurige moord vol geestdrift te hebben overgenomen. Eén geval, dat inmiddels zou zijn opgelost, betrof een 15-jarige scholiere die een aantal klasgenoten een klein flesje toezond, dat volgens het bijgesloten bericht een middel zou zijn om af te slanken. Eén jongen dronk uit het flesje en is in coma in een ziekenhuis opgenomen. Omdat het begeleidende briefje met de hand was geschreven, was het meisje snel te achterhalen en ze zou inmiddels hebben bekend.

Minder fortuinlijk liep het af met een 58-jarige man in een kleine stad in de provincie Nagano. Na het ontbijt dronk hij een blikje thee, moest overgeven en overleed al snel in het ziekenhuis. Het blikje thee bleek cyaankali te bevatten, dat via een gaatje was ingespoten.

Japan staat vol met zelfbedieningsautomaten voor blikjes frisdrank, koffie, thee en bier, waar vooral in de hete zomer veel mensen gebruik van maken. Sinds het eerste incident in Wakayama zijn er meerdere blikjes gevonden waarin gif zat. Nog dit weekeinde bracht een man een kartonnen pak met koffie naar de politie vanwege een vreemde geur. Er bleek cyaankali in te zijn gespoten.

Daarnaast is in een tempel op het platteland ook al gif gevonden in een heet-waterpot, waarmee bezoekers vrijelijk een kopje thee kunnen zetten. In de zaak van de vergiftigde kerrie op het buurtfeest onderzoekt de politie of het niet gaat om een poging tot oplichting van de verzekering.

Uit onderzoek is gebleken dat een buurtbewoner zich eerder met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis heeft gemeld, èn dat via zijn werkgever een hoge levensverzekering op de man was afgesloten.